Студентски танцов състав „Пълдин“ при Университета по хранителни технологии и изпълнителите от ANI „Hajduk Stanko“ от Сърбия направиха общ
концерт на Летния театър в събота. Той бе осъществен с подкрепата на УХТ и на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г.

Вихрени танци и огнени страсти, феерия от звуци и балкански ритми майсторски представиха фолклорните традиции в региона и повдигнаха настроението на зрителите. Публиката се наслади на ръченица, пирински, шопски, варненски, хасковски танци и обсипа с бурни аплодисменти танцьорите. „Пълдин“ впечатли присъстващите и с изпълнението „На чешмата“, чийто хореограф е Димитър Дойчинов.

Гостите от Сърбия излязоха на сцената с два свои състава, които представиха ритми от Враня и Лесковац. Последното им участие – цигански танц, истински мини спектакъл, плени публиката с изящество и динамика.

„Това е концерт без повод и причина, правим го от любов към танците. Щастливи сме, защото отново сме на сцена и пред публика след 2-годишна пауза“, сподели художественият ръководител на „Пълдин“ Руси Катерински. След като танцовият състав получава подкрепа за изявата си от УХТ и синдикатите в университета, общината и спонсори, ръководителите отправят покана към Биляна Ралич, хореограф на ANI „Hajduk Stanko“. „С колегите от Сърбия повече от 10 години сме заедно по международни фестивали в чужбина и поддържаме топли отношения. Техният състав е създаден преди 20 години, в него играят 350 души в 12 формации, като най-много са във фолклорните“, каза Катерински

Студентски танцов състав „Пълдин“ е създаден през есента на 1957 г. в Университета по Хранителни Технологии. Основоположници са двайсетина младежи, които отдават сърцата си на българския народен танц. През 1970 г. формацията вече има художествен ръководител – Георги Бакърджиев, и административен ръководител – Стойне Тасев, които стават нейни кръстници и я наричат „Пълдин“. Догодина ще честваме своята 65-та годишнина, ние сме един от най-старите фолклорни състави в България и се гордеем с това, заяви Катерински.

 

Снимков материал: Елена Андонова