Търсене
Close this search box.

УХТ В ТОП 3 НА ВИНАРСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В СВЕТА

Публикувано от

Международната организация по лозата и виното (OIV) официално одобри новата магистърска програма по винарство на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. С това решение постави УХТ на световната карта на престижните академични винарски центрове наред с Националния висш институт по аграрни науки в Монпелие (Франция) и Калифорнийския университет в Дейвис (САЩ).

В писмото си генералният директор на OIV Пау Рока заявява: „Осигуряването на обучение на квалифицирани специалисти във винарския сектор в съответствие с международно приетите стандарти без съмнение е ключ към успеха за страна, която се стреми да играе важна роля на международния пазар на вино“.

Програмата “Technology of Wine and Wine-Based Beverages” e разработена като пилотен проект в рамките на инициативата на международната организация за хармонизиране на университетското обучение по енология. Работата по него стартира преди повече от 2 години като елемент от стратегията на OIV за засилване присъствието на организацията в Югоизточна Европа.

Университетът по хранителни технологии е избран на базата на близо 70-­годишната си традиция и доказана експертиза в обучението на студенти, включително чуждестранни, в областта на технологията на виното и високоалкохолните напитки. Освен това, УХТ е единственият български и един от двата балкански университета, членуващи в Международната асоциация на винарските университети.

Сегашното одобрение на OIV за магистърската програма се отнася за тригодишен пилотен проект. Обучението ще се извършва на английски език, като вече има изразен интерес за участие в програмата и на партньорски университети от страната и чужбина.

OIV е междуправителствена организация, координираща научно-техническото сътрудничество в областта на лозарството и винарството. В OIV членуват 48 държави от цял свят, включително и България.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.