Ректорът проф. Галин Иванов проведе работна среща в Университета по хранителни технологии с генералния секретар на Международната асоциация за преработката на домати (AMITOM) Софи Колвин и мениджъра на Европейската асоциация на преработвателите на домати (TomatoEurope) Карл-Ерик Портелс. Те бяха придружавани от проф. Нидал Шабан ‒ научен консултант на Балкан Агрикалчарал, водеща компания от сектора в България.
На срещата, в която участие взе и зам.-ректорът доц. Кирил Михалев, бяха дискутирани възможностите за сътрудничество на УХТ с двете международни организации. Посещението се осъществи броени дни след проведения в Будапеща 15-ти международен конгрес по преработката на домати, чийто съорганизатор е AMITOM. По време на конгреса проф. Шабан представи резултати от проекта за оползотворяване на доматени пресовки, разработван съвместно от УХТ, Балкан Агрикалчарал и Университет Гайзенхайм (Германия). Проектът се координира от гл. ас. Кирил Василев, като в експерименталната дейност се включват и студенти от специалността “Технология и качество на храните”.
Предлагането на технологични решения за оползотворяване на страничните продукти от преработката на домати е приоритетно направление в дейността и на двете международни организации. УХТ получи покана да се присъедини към мрежата от научни центрове от цял свят, които си партнират активно с AMITOM и TomatoEurope.
Създадена преди повече от 40 години, AMITOM обединява браншови организации, представляващи над една трета от индустрията за преработка на домати в световен мащаб. AMITOM работи в тясно партньорство с TomatoEurope, в която членуват около 95% от европейските представители на сектора. От средата на миналата година България е част от AMITOM чрез Асоциацията “Традиционни български консерви”.
Прочетете още

Покана за неприсъствено заседание на ФС на Технически факултет
Към всички новини Публикувано от Покана за неприсъствено заседание на

Националната програма „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО в България
Към всички новини Публикувано от Информираме Ви, че започна приемът

В УХТ разкриват философията на здравословното хранене и тайните на кафето
Към всички новини Публикувано от В УХТ разкриват философията на