УХТ е във фокуса на международния доматен бизнес

Публикувано от

Ректорът проф. Галин Иванов проведе работна среща в Университета по хранителни технологии с генералния секретар на Международната асоциация за преработката на домати (AMITOM) Софи Колвин и мениджъра на Европейската асоциация на преработвателите на домати (TomatoEurope) Карл-Ерик Портелс. Те бяха придружавани от проф. Нидал Шабан ‒ научен консултант на Балкан Агрикалчарал, водеща компания от сектора в България.

На срещата, в която участие взе и зам.-ректорът доц. Кирил Михалев, бяха дискутирани възможностите за сътрудничество на УХТ с двете международни организации. Посещението се осъществи броени дни след проведения в Будапеща 15-ти международен конгрес по преработката на домати, чийто съорганизатор е AMITOM. По време на конгреса проф. Шабан представи резултати от проекта за оползотворяване на доматени пресовки, разработван съвместно от УХТ, Балкан Агрикалчарал и Университет Гайзенхайм (Германия). Проектът се координира от гл. ас. Кирил Василев, като в експерименталната дейност се включват и студенти от специалността “Технология и качество на храните”.

Предлагането на технологични решения за оползотворяване на страничните продукти от преработката на домати е приоритетно направление в дейността и на двете международни организации. УХТ получи покана да се присъедини към мрежата от научни центрове от цял свят, които си партнират активно с AMITOM и TomatoEurope.

Създадена преди повече от 40 години, AMITOM обединява браншови организации, представляващи над една трета от индустрията за преработка на домати в световен мащаб. AMITOM работи в тясно партньорство с TomatoEurope, в която членуват около 95% от европейските представители на сектора. От средата на миналата година България е част от AMITOM чрез Асоциацията “Традиционни български консерви”.

 

Прочетете още