Търсене
Close this search box.

УХТ залага на модерен стандарт и нова визия за обучението и живота на студентите

Публикувано от

Проблемът с остарялата база на Студентски общежития се отнася до повечето държавни университети. В този смисъл и състоянието на петте блока „Марица“, където са настанени както наши студенти, така и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, е аналогично на условията в цялата страна.

Средствата, с които Университетът по хранителни технологии разполага, са крайно недостатъчни за поддръжка на твърде старите сгради. Предлаганите цени за наем, в които са включени разходите за ток, вода, отопление, интернет и телевизия, са много ниски. Те по никакъв начин не обезпечават реалната им издръжка, нито компенсират инфлационния ръст в цените на енергоносителите и услугите. Дори не е необходимо да се посочва колко по-ниски са те спрямо наемите на квартирите на свободния пазар.

Конкретно, във връзка с медийни публикации от последните дни, държим да изясним, че причината за ниските температури в общежитията по време на Коледната ваканция е, че сградите бяха почти напълно необитаеми. Незначителният брой студенти обаче ползваха личните си отоплителни уреди. Не можеше да се очаква сградите да бъдат затоплени още на 2 януари, защото сградата и инсталацията са стари. След новогодишните празници парното работи нормално.

Въпреки всичко, ние полагаме максимални усилия, за да създадем добра битова среда на студентите. В тази връзка ръководството прие и изпълнява програма за дългосрочно обновяване на учебната база. Тя е категоричен пример за нашата визия, планове и действия за предоставяне на нормални условия за обучение и за живот на студентите. Нейното изпълнение е поетапно и се реализира в съответствие със заложените срокове.  

УХТ залага на модерен стандарт и нова визия за обучението и живота на студентите. Вече е обновен по най-съвременни условия блок „Марица-3“ и в момента текат законовите срокове и процедури за неговото пускане в експлоатация. Настаняването там ще бъде изцяло за студентите на УХТ, като в момента се разработва нов правилник.

Успоредно с това подготвяме необходимата документация за ремонта на блок „Марица-4“. Оценяваме като изключително ползотворно взаимодействието с МОН и се надяваме, че в най-кратки срокове ще бъде осигурено финансирането и ще стартира работата ни по новите проекти.

 

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.