Търсене
Close this search box.

УХТ И УНИВЕРСИТЕТ ГАЙЗЕНХАЙМ СЪС СЪВМЕСТНА ПЛАТФОРМА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО ПАРТНЬОРСТВО

Публикувано от

Провеждане на летни академии за студенти и докторанти, мобилност на преподаватели и изследователи и подготовка на съвместни научни проекти са сред възможностите за сътрудничество между УХТ и Университет Гайзенхайм в Германия. Те бяха дискутирани по време на срещите на ректора проф. Пламен Моллов и председателя на ОС доц. Кирил Михалев с проф. Анете Райнеке, вицепрезидент на Университет Гайзенхайм и проф. Кристоф Щайнгас, зам.-директор на Института за изследване на напитките и анализ на вината. Посещението се осъществи в края на м. юли по личната покана на президента на Университет Гайзенхайм проф. Ханс Райнер Шулц, с който проф. Моллов проведе работна среща в началото на м. юни в рамките на 21-та Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното.

След официалната церемония по подписването на меморандума за сътрудничество между двата университета, представителите на ръководството на УХТ посетиха пилотните експериментални бази на Института по енология и на Института за изследване на напитките и анализ на вината. Именно в лабораториите на последния институт, преди повече от 30 години, се е провела първата научна специализация на проф. Моллов в чужбина ‒ любопитен факт, който бе приятна изненада за домакините. От своя страна проф. Моллов сподели възхищението си от грандиозното развитие, което е претърпял някогашният институт. Само за последните няколко години правителството на провинция Хесен е инвестирало почти 110 млн. евро в изграждането и оборудването на нови учебни корпуси, пилотни центрове и аналитични лаборатории.

Посещението продължи с участието на проф. Моллов и доц. Михалев, като официални гости, в промоцията на абсолвентите от випуск 2023 г., която традиционно се провежда в ритуалната зала на историческия винарски манастир Ебербах в Ентвил. По време на академичното тържество бяха връчени бакалавърски и магистърски дипломи на 162 абсолвенти, включително чужденци.

Създаден преди 150 години като научно-образователен център по овощарство и лозарство, днес Университет Гайзенхайм е водещият в Германия и един от най-авторитетните в света винарски университети. Освен провеждането на обучение по собствени бакалавърски и магистърски програми в областта на винопроизводството и винарския бизнес, участва и в редица международни образователни консорциуми, като Vinifera EuroMaster, VITIS-VINUM и др. Наред с традиционните направления, понастоящем се развиват и нови специалности в областта на безопасността на храните, логистиката в хранителната верига и винения туризъм.

© Hochschule Geisenheim University

Подписване на меморандума за сътрудничество между двата университета.

 

© Hochschule Geisenheim University

Промоция на випуска в манастир Ебербах.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.