Търсене
Close this search box.

УХТ откри с тържествена церемония новата академична 2022/2023 г.

Публикувано от

С тържествена церемония в Университета по хранителни технологии (УХТ) бе открита новата академична 2022/2023 година.

Ректорът проф. д-р Пламен Моллов приветства с добре дошли в УХТ студенти, преподаватели и гости, сред които бяха представители на местната и държавната власт, ректори на висши училища, представители на Съвета на настоятелите на УХТ, на хранително-вкусовата и туристическата индустрия, родители и медии.

„В своята 69-годишна история университетът се е утвърдил като най-авторитетна школа за подготовката на високо квалифицирани професионалисти и е безспорен образователен лидер в сферата на хранителната наука и технология. Атрактивните специалности и учебни програми, някои от които се преподават на английски език, са разработени с умело съчетаване на дългогодишните традиции с новаторство и креативност“, заяви ректорът.

„В резултат на партньорството на УХТ с Международната организация по лозата и виното през март 2023 г. стартира нова магистърска програма „Технология на виното и напитките на основа вино“, посочи ректорът. – Университетът е третият в света, който ще обучава под егидата на OIV, а това е изключителен успех и признание.“

Към преподавателите проф. Моллов се обърна с думите, че носят отговорността на три поколения – да съхранят наследството, което са им завещали техните интелектуални предци, да бъдат на висотата на тяхната кауза и да предадат на студентите най-ценния урок по професионална и житейска почтеност.

Проф. Моллов увери първокурсниците, че са направили добър избор, а инвестицията им от усилия и време ще се превърне в най-ценния им капитал, защото знанието е мощно оръжие, с което могат да променят света. Той подчерта, че основно предимство на тези, които се дипломират в УХТ, е успешната им реализация.

 

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев също поздрави първокурсниците за избора им да продължат образованието си в УХТ. Гордея се, че съм негов възпитаник, заяви той и увери, че това е университет, който развива и надгражда, а неговите възпитаници имат успешна реализация на пазара на труда. 

Доц. Борислав Великов от Съвета на настоятелите на УХТ изрази увереност, че сега започващата учебна година ще е по-добра и по-успешна, макар че предизвикателства пред нея не липсват. Той припомни на студентите, че бъдещето е тяхно, но без усърдие и упоритост в ученето няма да имат напредък. Към преподавателите отправи специална благодарност за всеотдайността.

По време на тържеството 11 първокурсници, приети с максимален бал 24 в университета,  получиха студентските си книжки от ректора проф. Пламен Моллов. 

За първи път от името на ръководството той връчи и специалната статуетка „Плодотворие“ на УХТ, изработена от скулптура Цвятко Сиромашки. Идеята е с нея да бъдат отличени хората със солиден принос в развитието на университета.

За мен това е един много емоционален момент, който ме връща 20 години назад, когато ВИХВП беше преобразуван в Университет по хранителни технологии, заяви проф. Моллов. Основен принос за това има тогавашният ректор проф. Димитър Хаджикинов, на когото бе връчена статуетката. Приемам я като признание за работата на всички колеги, включително и на проф. Моллов, който оказа огромна съдействие като народен представител, благодари бившият ректор. Пожела на колегите си да продължават да утвърждават престижа на УХТ като лидер в областта на храненето, а на студентите успехи и късмет на изпитите, с което искрено развесели присъстващите.

Веднага след тържеството бяха раздадени студентските книжки и на останалите първокурсници, след което стартираха учебните занятия.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.