С песента от култовия филм „Вчера“ – „Клетва“ в изпълнение на „Щурците“, ректорът проф. д-р Пламен Моллов поздрави студенти, преподаватели и гости на Университета по хранителни технологии-Пловдив, които присъстваха на тържественото откриване на академичната 2020/2021 учебна година. С едно от любимите изпълнения на неговото поколение той успя да разчувства присъстващите и да придаде емоционално приповдигната празнична атмосфера.

Старт на церемонията по традиция бе даден с Gaudeamus igitur, под звуците на химна бе внесено знамето на университета. На празненството в двора бяха новоприетите студенти, преподаватели и множество гости, сред които г-жа Марияна Николова – Вицепремиер по икономическа и демографска политика и Министър на туризма, доц. д-р Янко Иванов – Зам.-министър на земеделието, храните и горите, Дани Каназирева – областен управител на Пловдив и Здравко Димитров, кмет на Пловдив. На трибуната бяха и членовете на Съвета на настоятелите: доц. Борислав Великов – председател на 39-то Народно събрание на Република България през 2005 г.,  г-н Мехмед Дикме – Министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г., г-жа Елза Маркова – Изпълнителен директор на „Белла България” АД, г-н Стойко Кировски – Председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) в България, г-н Иван Папазов – Изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на „Ви Пи Брандс Интернешънъл“ АД, г-н Красимир Станев – Изпълнителен директор на „Албена“ АД.

Сред гостите уважили днешното тържество бяха и г-н Хюсеин Дьонмез – Помощник аташе на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Ángel Santamaría Barnola – Съветник по образованието към Посолството на Кралство Испания в България, г-н Радосвет Радев – Председател на Българската стопанска камара (БСК), г-н Пламен Панчев – Изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, г-жа Божана Апостолова – основател на Издателска къща “Жанет 45” ООД и на литературния фестивал „Пловдив чете“, проф. Тони Шекерджиева-Новак – Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Професор Асен Диамандиев“, проф. Мариана Мурджева – Ректор на Медицинския университет – Пловдив, проф. Христина Янчева – Ректор на Аграрния университет, проф. Ирена Петева – Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Марияна Иванова – Ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, доц. Надя Чернева – Зам.-ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, проф. Димитър Греков – Член на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Бившите ректори на УХТ: проф. Димитър Хаджикинов, проф. Георги Вълчев, проф. Кольо Динков.

Представители на браншовите асоциации: д-р Светла Чамова – председател на Управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост (СХП), г-н Йордан Чорбаджийски – председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), г-н Владислав Михайлов – зам.- председател на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ), г-н Иван Карагьозов – представител на Съюз на пивоварите в България.

Представители на мобилните оператори: г-жа Елена Кичева – Теленор България, г-жа Илияна Василева – Виваком, г-н Пенко Петров – А1.

В приветствието си проф. Моллов заяви, че през своята 67-годишна история УХТ се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологиите, а силният интерес към изучаваните специалности дава самочувствие на академичната общност на лидер. Удовлетворени сме, че държавната поръчка за прием на нови студенти е изпълнена почти на 100%, заяви той. За първи път прага на висшето училище прекрачват над 620 първокурсници, така общият брой на студентите надвишава 3300.

В годината, която ни изправи пред най-големите предизвикателства в образованието, университетът въвежда модулно обучение – част от лекционните курсове ще бъдат провеждани On-Line, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. Затова ръководството е осигурило за всеки първокурсник персонален таблет за ползване през целия период на обучение. Но завърши с думите на изп. директор на Google Ерик Шмид, отправени на студентите от Калифорнийския университет в Бъркли: „Вярвам във вашата способност да управлявате технологиите. Но не бива да позволявате на технологиите да ви управляват…“ и апелира да посвещават времето си на здравето, културата и духовността и най-много на хората, които обичат. След това ги увери, че преподавателите винаги ще бъдат до тях, за да създадат тяхната професионална и житейска перспектива.

На добър час и нови високи постижения на академичната общност в УХТ пожела вицепремиерът Николова. В приветствието си тя изтъкна, че авторитетното висше училище обучава кадри, които имат важна роля за развитието на туристическия сектор и определят водещата му роля в българската икономика с 12% от БВП. С моя екип разчитаме на преподавателите и студентите от УХТ да продължите тези добри практики и да мобилизирате всичко научено зад банките, в лабораториите и стажовете, за да може страната ни да бъде безопасна, здравословна и конкурентна дестинация.

Специален поздрав отправи и президентът на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока. В своето видеообръщение той поздрави най-напред студентите и преподавателите  и отбеляза, че OIV и УХТ работят усърдно по подготовката на магистърска степен по лозарство и винарство „Master in Wine Making and Management”, която ще стартира от следващата учебна година. Той изрази надежда, че съвместният проект ще позиционира висшето училище в Пловдив на водещо място сред академичните институции. Убеден съм, че УХТ е правилният партньор на Международната организация по лозата и виното в стратегическите цели, които имаме, заяви от специалната видеостена, на която се излъчваше церемонията, Пау Рока. Той пожела на всички успешна година.

Поздравления към студентите, преподавателите и гостите от официалната трибуна отправиха още зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, Мехмед Дикме, министър на земеделието 2001-2005, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара и Божана Апостолова, основател на Издателска къща “Жанет 45” ООД и на литературния фестивал „Пловдив чете“.

На финала ректорът връчи лично студентските книжки на отличниците. Благодарствени грамоти получиха рекламните лица в кандидатстудентска кампания 2020 – Ванеса Николова и инж. Георги Георгиев и платена такса за обучението в желана от тях магистърска програма. Златният спонсор а изграждане на Студентските споделени пространства Стайко Тодоров, управител на консервна фабрика „Траки“. Константина Чешмеджиева, студентка от 4 курс, специалност „Биотехнологии“ получи награда от управителя на фирма „Лесафр“-България Венета Писарска за най-добра научно-изследователска разработка.