УХТ прави нова стъпка в отношенията си с Университета „Намък Кемал“

Публикувано от

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов прие на работно посещение ректора на Университета „Намък Кемал“ в Текирдаг, Турция проф. Мюмюн Шахин и директора на Центъра за международни отношения в турския университет доц. д-р Хасан Селчук-Ети. Срещата се проведе с участието и на генералния консул на Република Турция в Пловдив – Корхан Кюнгерю. От страна на УХТ присъстваха функционалният декан доц. Десислава Вангелова, доц. Хафизе Фидан, ръководител на Международния отдел на УХТ-Пловдив и доц. Борислав Миленков – декан на Технически факултет.

Между двете висши училища съществува дългогодишно успешно сътрудничество и приятелство. В рамките на тези отношения студенти от УХТ са посещавали Университет „Намък Кемал“ и обратно, провеждали са и обмяна на практики във водещи предприятия от хранително-вкусовата промишленост тук и в Турция.

През 2010 г. УХТ удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ проф. д-р Низаметин Шенкьойлю за големия му принос в развитието на двустранното академично сътрудничество между УХТ-Пловдив и Университета „Намък Кемал“ в Текирдаг, на който той е ректор от създаването му през 2007 г.

Целта на сегашната визита беше да се задълбочат отношенията между двата университета, а също да се подпише нов меморандум, който ще е нова стъпка в посока укрепване на отношенията. Новото споразумение ще даде още възможности за обмен на студенти и преподаватели, ще разшири партньорството в проектните дейности и в сферата на науката чрез провеждане на различни съвместни форуми, конференции, симпозиуми, посочи доц. Фидан.

„В последните години нашият университет получи пълна акредитация в направленията „Хранителна биотехнология“ и „Хранително инженерство“ и сега търсим силни партньори, с които да работим. В това отношение за нас УХТ е стратегическа възможност и контактите с колегите са изключително ценни“, заяви проф. Шахин.

С моя екип сме ориентирани към разширяване отношенията с висши училища от Турция, както и за задълбочаване на вече съществуващите. Ето защо преподписването на меморандума е нова стъпка в нашата история, за което сме радостни, отговори проф. Иванов.

Генералният консул Корхан Кюнгерю заяви, че турските студенти са изключително доволни от възможността да обогатяват опита и знанията си в УХТ-Пловдив. Той изрази увереност, че за в бъдеще ще бъдат още по-удовлетворени.

Прочетете още