УХТ проведе за първи път ученическо състезание в Турция

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии проведе състезание под наслов “Млади таланти 2024” с участието на възпитаници на елитната Професионална гимназия по кулинария и туризъм в гр. Менген, област Болу. Участниците имаха възможност да подготвят предварително своите презентации в едно от двете тематични направления на конкурса ‒ “Храни за качество на живот” и “Устойчиви хранителни системи”.

Разработките бяха оценявани, в продължение на два дни, от жури, в което се включиха зам.-ректорът доц. Кирил Михалев, ръководителят на международния отдел доц. Хафизе Фидан, директорът на гимназията г-н Абдурахман Еларслан, зам.-директорът г-жа Белма Чифтчи и водещият учител по английски език г-жа Ясемин Топрак. Наградените ученици получиха специални грамоти по време на тържествената промоция на завършващия випуск на гимназията.

Наред с официалните лица и представителите на УХТ, гости на събитието бяха видни алумни на училището, начело с шеф Зеки Aчъкьоз, президент на асоциацията на професионалните шеф готвачи в Турция, както и генералният спонсор на гимназията г-н Тахсин Йозтиряки, собственик на водеща компания за производство на хорека оборудване с износ в 130 страни в света, включително и в България. Г-н Йозтиряки прие поканата на доц. Михалев да посети УХТ при следващата си визита в града под тепетата. Събитието приключи с емоционален ритуал по предаването на майсторския черпак.

В рамките на посещението си в Турция, представителите на УХТ посетиха, по лична покана на директора г-н Айхан Вурал, Професионалната гимназия по туризъм и хотелиерство в гр. Болу. На срещата с учениците доц. Фидан представи възможностите за обучение в УХТ. Беше обсъдено и участието на ученици от гимназията в следващото издание на състезанието “Млади таланти”.

Делегацията на УХТ проведе и серия от работни срещи с официални лица ‒ г-н Джемил Саръджъ, областен директор на образованието на област Болу, г-н Фатих Йълдъз, кмет на гр. Менген, и г-н Салих Джелебджи, ръководител на регионалния инспекторат по образование. По време на всички срещи беше изразена подкрепа за развитие на сътрудничеството на УХТ с образователни институции от региона, който е сред водещите в професионалното обучение в сферата на кулинарията и туризма.

Професионалната гимназия по кулинария и туризъм в Менген отваря врати през 1985 г. като първото специализирано училище за обучение на професионални готвачи в Турция. На практика, всички топ шефове от съвременната кулинарна сцена на Турция са бивши възпитаници на училището. Понастоящем в гимназията се обучават приблизително 1000 ученици от над 60 турски провинции.

Сътрудничеството на УХТ с гимназията стартира миналата година с работна среща в Менген, инициирана по време на Международния бизнес-университетски форум в Истанбул, организиран съвместно от Българо-турската търговско-индустриална камара и УХТ. В края на февруари тази година група от преподаватели и 10 от най-изявените ученици на гимназията, носители на награди от редица кулинарни конкурси, проведоха дни на кариерното ориентиране в УХТ.

Прочетете още