Университетът по хранителни технологии участва активно в организирането на 13-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Ректорът проф. д-р Пламен Моллов бе сред хората, дали официалното начало заедно със служебния министър на туризма Стела Балтова, кмета на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Ангел Стоев, председателя на Общински съвет в Пловдив инж. Александър Държиков и проф. д-р Диляна Вичева, зам.-ректор на Медицински университет- Пловдив.

Дефилето традиционно привлича гости от страната, които идват специално в Пловдив и Стария град. Значителен беше интересът и на чужденците. В продължение на 3 дни 16 от възрожденските къщи в Стария град бяха отворили гостоприемно врати за срещи с приятели, дегустация на хубави български вина и на вкусна храна.

Кметът Здравко Димитров пожела на посетителите незабравими моменти в най-хубавия град в България, а на участниците – успех.

Първата бъчва младо вино на „Шато Копса“, носител на Златен Дионис от предходното издание на фестивала, бе отворено от министър Балтова. С това стартираха винените дегустации, в които се включи и проф. Моллов. Почти на всеки щанд той беше посрещнат топло от участниците, които се хвалеха: „Завършил съм УХТ и благодарение на обучението си, сега развивам успешен бизнес.“

Ректорът получи и огромен брой поздравления по повод новата магистърска програма „Технология на виното и високоалкохолните напитки“, която УХТ стартира от новата 2022/2023 учебна година и където обучението ще се извършва под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

И в тазгодишното издание на дефилето експертно жури от УХТ-Пловдив  оцени качествата на новите вина, представени на фестивала, и отличи победителите в конкурса „Дионис“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. Посетителите в Стария град също попълваха анкетни карти и определиха „Най-добро младо вино“ в категориите – червено, бяло и розе. „За нас е много важно и какво посочват хората в анкетите. Те са извън експертното жури, част от тях са истински любители, други имат професионален интерес, ще съм щастлив, ако оценките ни съвпадат“, коментира доц. Христо Спасов, председател на дегустационната комисия и зам.-ректор на УХТ.

Университетът по хранителни технологии отново осигури доброволци, студенти от специалностите „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“ по време на дефилето. За тях това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания и опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, заяви доц. Спасов.

Тази година участниците в „Дефиле на младото вино“ достигнаха рекорден брой – 60, от които 42 винопроизводители и 15 производители на храни и продукти.

Фестивалът се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от министъра на здравеопазването.