Търсене
Close this search box.

УХТ се включи активно в 15-то издание на „Дефиле на младото вино 2023“

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии участва в организирането и провеждането на 15-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Ректорът проф. д-р Пламен Моллов бе сред хората, дали официалното начало заедно със секретаря на президента д-р Илин Димитров, кмета на Пловдив Костадин Димитров, председателя на общинския съвет Атанас Узунов, областния управител Илия Зюмбилев, както и представителя на министерство на туризма проф. Мариела Модева.

Дефилето традиционно бе поведено от бог Дионис и неговата свита от вакханки, студентки от УХТ. То потегли от площада пред община Пловдив към катедралния храм „Света Богородица“ и бе съпроводено от танците на ансамбъл „Тракия“.

Събитието  привлича гости от страната, които идват специално в Пловдив за него. Значителен беше интересът и на чужденците. В продължение на 3 дни – на 24, 25 и 26 ноември 2023 г., 19 локации в Стария град са отворени гостоприемно за срещи с приятели, дегустация на хубави български вина и на вкусна храна. Предлагат се над 300 вида вина от 50 производители, а 17 са производителите на деликатеси.

Ректорът  проф. Пламен Моллов получи огромен брой поздравления по повод новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“, която УХТ стартира от новата 2023/2024 учебна година и където обучението ще се извършва под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

И в тазгодишното издание на дефилето експертно жури от УХТ-Пловдив, с председател  доц. Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ, ще оцени качествата на новите вина, представени на фестивала, и ще отличи победителите в конкурса „Дионис“.

Университетът по хранителни технологии отново осигури доброволци, студенти от специалностите „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“ по време на дефилето. За тях това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания, опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, отбеляза доц. Спасов.

Тази година се очаква участниците в „Дефиле на младото вино“ да достигнат рекорден брой – 67, от които 50 винопроизводители, които предлагат над 300 вида вина, а 17 са производителите на храни и продукти.

Проф. Модева сподели че скоро се очаква приемането на наредба с която да се изградят табели показващи всички винени обекти, за да могат туристите по-лесно да се ориентират.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.