Търсене
Close this search box.

УХТ СЪС ЗНАКОВА ВИЗИТА В СТОЛИЦАТА НА ТУРСКАТА КУЛИНАРИЯ

Публикувано от

Делегация от УХТ, водена от зам.-ректора проф. Галин Иванов, проведе работна среща в Анадолската професионална гимназия по кулинария и туризъм (АПГКТ) в Болу-Менген. Посещението беше договорено по време на Международния бизнес-университетски форум, проведен през м. юли в Истанбул и организиран съвместно от Българо-турската търговско-индустриална камара и УХТ. Тогава бяха положени и основите на сътрудничество с фирма United Global Viza Services. Срещата бе организирана от г-н Мутлу Йоздемир – мениджър на фирмата.

В хода на разговорите с г-н Абдурахман Еларслан, директор на АПГКТ, бяха планирани конкретни дейности за стартиране на сътрудничеството между двете институции. В средата на м. февруари 2024 г. в АПГКТ ще се проведе ден на кариерата, в рамките на който ще бъдат подробно представени възможностите за бакалавърско обучение в УХТ. Екипи от ученици и учители от АПГКТ ще участват в следващото издание на състезанието “Млади изследователи”, което УХТ успешно организира през последните две години. В края на срещата домакинът изненада проф. Иванов с отправено професионално предизвикателство ‒ да даде своята експертна оценка за нов асортимент полутвърдо сирене, разработен от ученически екип.

АПГКТ отваря врати през 1985 г. като първото специализирано училище за обучение на професионални готвачи в Турция. Изборът на Болу-Менген не е случаен ‒ още от имперските времена този регион се слави със своите майстори готвачи, като традициите се предават между поколенията и до днес. На практика, всички топ шефове от съвременната кулинарна сцена на Турция са бивши възпитаници на училището. Сред тях има и водещи мениджъри в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, включително в Западна Европа, САЩ, Дубай и др. Понастоящем в АПГКТ се обучават приблизително 1000 ученици от над 60 турски провинции.

Връчване на почетния знак на ректора на УХТ.

Училищният музей на традиционната турска кухня.

 

Разработеният нов асортимент сирене.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.