Търсене
Close this search box.

УХТ – с ключова роля на дефиле „Вино и гурме 2023“

Публикувано от

Деветото издание на дефиле „Вино и гурме 2023“ бе официално открито с традиционното шествие, водено по пловдивската Главна улица от бог Дионис. То веднага привлече вниманието на десетки чуждестранни туристи, които присъстваха на откриването, за да си направят снимки.

Символичното начало на тридневния празник даде зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в подножието на Стария Пловдив. Тя пожела успех на дефилето и плисна менче с вода.

Сред официалните лица беше и проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, тъй като висшето училище и тази година е официален партньор на Съвета по туризъм в Пловдив в изключително атрактивната проява.

Земеделският зам.- министър Георги Събев подчерта, че в Пловдив гурме и виненият туризъм се развиват с отлични темпове, защото градът има университет, където се подготвят професионалисти за сферата на туризма и хранителната индустрия. Той отбеляза, че също е възпитаник на УХТ.

Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм, припомни, че деветото издание предлага 9 новости и нова забавна и разнообразна фестивална програма. Едната от тях е времетраенето на фестивала – 3 вместо 2 дни.

Участниците тази година са 68, от които 47 са винопрозиводители, 19 – производители на храни и 2 съпътстващи. Те предлагат на посетилите над 250 вина и десетки гурме вкуса, а седемнайсет възрожденски къщи в Стария Пловдив са отворени за посетители.

Фратев отбеляза, че 5% от приходите от дефилето тази година ще бъдат предоставени за стипендии на студенти по „Туризъвм“ в Пловдив.

Той припомни, че участниците ще бъдат оценявани от две журита – дегустационно и на вино и гурме любителите. Паралелно студенти доброволци от УХТ ще анкетират посетителите с цел да се отрази икономическия ефект от събитието за град Пловдив.

Снощи в УХТ приключи конкурсът „Най-умело съчетание между вино и храна“, организиран от Съвета по туризъм в Пловдив и висшето училище. Комисията с председател зам.-ректорът на УХТ доц. д-р Христо Спасов и членове доц. Кремена Никовска, преподавател от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ в УХТ, известният шеф готвач Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“ в Пловдив, Райчо Марков, собственик на ресторант „Паваж“ и виненият специалист Красимира Кодукова от платформата за винен туризъм winetours.bg избра най-добрите в надпреварата. Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети, които ще бъдат връчени утре вечер от доц. Спасов на официалната вечеря на деветото издание на „Вино и гурме“.

„Тази година конкурсът беше истинско предизвикателство, защото бяха презентирани голям брой диетични, безглутенови и вегански ястия. Бяха предложени 17 комбинации между вино и храни, а участниците вложиха много умения за приготвяне и представяне на комбинациите“, коментира доц. Спасов.

Доц. Никовска отбеляза, че конкурсът „Най-умело съчетание между вино и храна“ става все по-популярен. „Вино и гурме“ постига своята цел да популяризира традиционната кухня и българското вино, да стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и да привлича гости от цялата страна, добави тя.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.