
Покана за Академичен съвет на 21.02.2025г. от 10.30ч. в зала Хоризонт
Към всички новини Публикувано от Покана за Академичен съвет на
Публикувано от
Университетът по хранителни технологии спечели отборни и индивидуални награди в състезанието на студенти Challenge Lab 2022, което бе организирано за втора поредна година от Аграрния университет–Пловдив, (АУ) и Клийнтех- България, които са Хъб мениджър на EIT Food за България. Участниците в надпреварата решаваха казуси от агро-хранителния сектор в България.
Сформираните 8 отбора от Аграрен университет – Пловдив, Университет за хранителни технологии – Пловдив и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив мериха сили. Участници от УХТ бяха студенти от специалности „Технология и качество на храни“, „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.
Състезателите трябваше да генерират 3 идеи, да отсеят тази, която има най-голям потенциал, да изработят прототип, да симулират среща с клиент и да направят презентация.
Жури с участие на Клийнтех България, АУ, УХТ и ПГХТТ определи финалистите и кой печели паричната награда в размер на 1 500 лв, която трябва да се ползва като първоначална инвестиция в старт-ъп фирма на спечелилия отбор.
На второ място се класира отбор Tomatodron, който се сформира в деня на състезанието между студенти от АУ и УХТ (Диляна Кисьова и Петя Чавдарова, Технология на виното и пивото) с идеята за устойчиво производство на полски домати чрез изкуствен интелект.
Отбор Инсектите от УХТ извоюва третото място в състезанието. Третокурсниците от специалност Технология и качество на храни – Гюрсел Милязимов и Иван Петров, заедно с десетокласника Кристиан Петров от ПГХТТ доказаха, че чрез използване на насекоми като алтернативен протеинов източник участниците ще преборят огромния недостиг на хранителни вещества в основата, на които са протеините от нарастващото население на планетата.
Четвъртото място грабна тандемът „Великата четворка“ с представители Лора Валентинова и Нели Иванова (Технология и качество на храни), и Цветомир Коев и Толга Мустафа от АУ. Те впечатлиха журито с идеята за здравословен веган бургер „Healthy Vegan Chickpea Burger“ чрез замяната на животински протеин с екологично чиста растителна суровина (нахут), без наличието на пестициди, глутен, ГМО и синтетични добавки.
Гюрсел Милязимов от УХТ получи и индивидуална награда като най-активен студент от официалния спонсор на събитието фирма – СуммитАгро.
Отбор Брия (с участници от УХТ – Дея Ташева, специалност „Туризъм“ и Владислав Борисов от специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“) предложиха решения за липсата на кадри и квалифицирана работна ръка в агро-хранителния сектор. Според тях механизми за решаване на това предизвикателството са политика за отговорност на ръководството, въвеждане на социални придобивки, стимулиране на постигнатите резултати – материални и нематериални, възможности за йерархично развитие, както и подобряване на ЗБУТ.
Победители в състезанието – отбор „Лозаро-градинари от АУ“, се изправиха пред ефективното използване на ресурсите и хранителните остатъци.
Доц. д-р Десислава Вангелова, ментор от УХТ, заяви, че студентите са се справили отлично и са впечатлили журито със своите идеи.
Към всички новини Публикувано от Покана за Академичен съвет на
Към всички новини Публикувано от Покана за неприсъствено заседание на
Към всички новини Публикувано от Информираме Ви, че започна приемът
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg