Търсене
Close this search box.

УХТ с отборни и индивидуални награди от състезанието Challange lab 2022

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии спечели отборни и индивидуални награди в състезанието на студенти Challenge Lab 2022, което бе организирано за втора поредна година от Аграрния университет–Пловдив, (АУ) и Клийнтех- България, които са Хъб мениджър на EIT Food за България. Участниците в надпреварата решаваха казуси от агро-хранителния сектор в България.

Сформираните 8 отбора от Аграрен университет – Пловдив, Университет за хранителни технологии – Пловдив и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив мериха сили. Участници от  УХТ бяха студенти от специалности „Технология и качество на храни“, „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Състезателите трябваше да генерират 3 идеи, да отсеят тази, която има най-голям потенциал, да изработят прототип, да симулират среща с клиент и да направят презентация.

Жури с участие на Клийнтех България, АУ, УХТ и ПГХТТ определи финалистите и кой печели паричната награда в размер на 1 500 лв, която трябва да се ползва като първоначална инвестиция в старт-ъп фирма на спечелилия отбор.

На второ място се класира отбор Tomatodron, който се сформира в деня на състезанието между студенти от АУ и УХТ (Диляна Кисьова и Петя Чавдарова, Технология на виното и пивото) с идеята за устойчиво производство на полски домати чрез изкуствен интелект.

Отбор Инсектите от УХТ извоюва третото място в състезанието. Третокурсниците  от специалност Технология и качество на храни – Гюрсел Милязимов и Иван Петров, заедно с десетокласника  Кристиан Петров от ПГХТТ доказаха, че чрез използване на насекоми като алтернативен протеинов източник участниците ще преборят огромния недостиг на хранителни вещества в основата, на които са протеините от нарастващото население на планетата.

Четвъртото място грабна тандемът „Великата четворка“ с представители Лора Валентинова  и Нели Иванова (Технология и качество на храни), и Цветомир Коев и Толга Мустафа от АУ. Те впечатлиха журито с идеята за здравословен веган бургер „Healthy Vegan Chickpea Burger“ чрез замяната на животински протеин с екологично чиста растителна суровина (нахут), без наличието на пестициди, глутен, ГМО и синтетични добавки.

Гюрсел Милязимов от УХТ получи и индивидуална награда като най-активен студент от официалния спонсор на събитието фирма – СуммитАгро.

Отбор Брия (с участници от  УХТ – Дея Ташева, специалност „Туризъм“ и Владислав Борисов от специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“) предложиха решения за липсата на кадри и квалифицирана работна ръка в агро-хранителния сектор. Според тях механизми за решаване на това предизвикателството са политика за отговорност на ръководството, въвеждане на социални придобивки, стимулиране на постигнатите резултати – материални и нематериални, възможности за йерархично развитие, както и подобряване на ЗБУТ.

Победители в състезанието – отбор „Лозаро-градинари от АУ“, се изправиха пред ефективното използване на ресурсите и хранителните остатъци.

Доц. д-р Десислава Вангелова, ментор от УХТ, заяви, че студентите са се справили отлично и са впечатлили журито със своите идеи.

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.