УХТ с отличие „ЕКОзвезда 2023“

Публикувано от

Университетът по хранителни технологии бе отличен с приза „ЕКОзвезда 2023“ за въведеното във висшето училище разделно събиране на отпадъците си от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. Наградата бе присъдена от „ЕКОПАК България“ и община Пловдив и бе връчена на официална церемония в Малката епископска базилика в града.

Разделното събиране на отпадъци бе въведено в университета преди около година по инициатива на младите преподаватели и студентите. Така вече всички събират пластмасовите бутилки и металните кенове отделно, а ЕКОПАК предоставя съдове, извозва събраните количества,  сортира ги по вид и цвят и ги подготвя за рециклиране. За ден от всеки обект се извозват между 100 и 400 бутилки/кенчета.

„Благодарим за наградата и за партньорството с „ЕКОПАК България“. Опазването на околната среда е приоритет в нашата работа като преподаватели и изследователи“, коментира доц. Мария Кънева, един от организаторите на кампанията в УХТ.

През последните 6 месеца повече от 300 търговски обекта, учебни заведения, спортни бази и заведения за хранене и развлечения в София, Пловдив и Бургас се включиха в програмата „ЕКОзвезди“, инициирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната  „ЕКОПАК България“.

Класирането на най-активните екозаведения е изготвено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „Зелена алея на славата“.

Програмата е насочена специално към отпадъците от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в отговор на европейската стратегия за развитие на кръгова икономика „от бутилка в бутилка“. Целта е до 2025 година 4 от 5 пластмасови бутилки да се събират разделно, а през 2030 година – 9 от всеки 10. Освен това към 2030 година поне 30% от пусканите на пазара нови бутилки ще трябва да съдържат вторичен материал – рециклиран PET – полиетилен терафталат, получен от отпадъци от пластмасови бутилки.

 

Прочетете още