УХТ с подкрепа от Италия за опазване на кулинарното наследство

Публикувано от

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов проведе работна среща с Мария Маца, директор на Италианския културен институт в България и проф. Гаетано Скурия, лектор към института. Те бяха придружени от Микеле Санторели, управител на „Куминяно фрут“ и доц. Иво Димитров, член на съвета на настоятелите на УХТ.

На срещата, в която участие взеха и зам.-ректорът доц. Кирил Михалев и председателят на съвета на настоятелите проф. Пламен Моллов, бяха дискутирани възможностите за съвместни проекти в опазването на кулинарните традиции, като част от културното наследство на всяка страна. Това е сфера в която Италия има сериозна експертиза и редица добри практики. Като първа стъпка, предстои организирането на посещение в УХТ на проф. Масимо Монтанари от Университета на Болоня. Проф. Монтанари е световно признат и сред водещите в Европа изследователи в областта на историята на храните и храненето.

Разговорите продължиха с възможностите за обмен на студенти и преподаватели между УХТ и италиански университети, както и с изграждането на партньорства с висши училища в Италия

Прочетете още