Търсене
Close this search box.

Ученици от елитна гимназия в Турция на Дни на кариерата в УХТ

Публикувано от

Хиляди българи се наслаждават на вкусната храна в луксозните морски курорти в Турция. Почти никой обаче не знае кой приготвя ястията, нито къде се обучават шеф готвачите, а още по-малко, че те са възпитаници на Професионалната гимназия по кулинария и туризъм в гр. Менген, област Болу.

Група от трима преподаватели и 10 от най-изявените ученици на гимназията, носители на награди от редица кулинарни конкурси, посетиха Университета по хранителни технологии в Пловдив. За това информира доц. Хафизе Фидан, ръководител на Международния отдел на УХТ.

Учениците проведоха мастър клас в специализираната пилотна база към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. В края на обучението получиха сертификати, които им бяха връчени лично от ректора проф. Галин Иванов. С колегите сме впечатлени от вашето представяне при нас, надявам се и ние да сме оправдали очакванията ви, заяви той. В знак на признателност гостите подариха на домакините от УХТ плакети и кулинарни изделия, произведени в региона на Болу.

Докато приготвяха кашкавал и скир, младежите се запалиха по новите умения и спонтанно се обърнаха към ас. Александър Балабанов: „Вие ще ни преподавате ли, ако дойдем да учим тук?“. След като им показа как се меси тестото за кашкавала, той зорко ги следеше и наставляваше какво и как да правят. Много са любознателни, проявяват голям интерес, стремят се да навлязат в тънкостите, обобщи впечатленията си ас. Балабанов.

За овкусяване на получения високопротеинов скир учениците използваха натурални плодови спредове, който приготвиха под ръководството на гл. ас. Кирил Василев от катедра „Консервиране и хладилна технология“.

По време на посещението в УХТ гостите се запознаха и с възможностите за обучение по специалности на английски език. На среща със зам.-ректора доц. Кирил Михалев, ръководителя на катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ доц. Румен Михов и преподавателите от катедрата беше представена подробна информация за образователния профил и традиции на университета. Функционалният декан доц. Иван Обрешков представи специалностите на английски език, възможностите за подготвително обучение и акцентира на международния обмен по различни програми за мобилност. Представители на Департамента по езиково обучение информираха подробно за подготвителния курс на английски език.

Тридневната визита продължи с посещения на водещи предприятия от хранителната индустрия и туристическия сектор. Провеждането на Дни на кариерата беше договорено по време на работна среща в Болу-Менген в края на миналата година. Събитието се осъществи с активното съдействие на директора на гимназията г-н Абдурахман Еларслан, на когото академичното ръководство на УХТ изразява своята благодарност.

Тръгнаха си с желание още тази есен да станат студенти в УХТ, впечатлени от университета, от топлото посрещане и от менторската ни програма, обобщи доц. Фидан. Директорът на гимназията вече е отправил покана към учениците да участват в младежки конкурс за отпускане на стипендии за обучение в Университета по хранителни технологии.

Професионалната гимназия по кулинария и туризъм отваря врати през 1985 г. като първото специализирано училище за обучение на професионални готвачи в Турция. Изборът на Болу-Менген не е случаен ‒ още от имперските времена този регион се слави със своите майстори готвачи, като традициите се предават между поколенията и до днес. На практика, всички топ шефове от съвременната кулинарна сцена на Турция са бивши възпитаници на училището. Понастоящем в гимназията се обучават приблизително 1000 ученици от над 60 турски провинции.

 

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.