Търсене
Close this search box.

Ученици от училище „Д-р Петър Берон“ посетиха УХТ

Публикувано от

Във връзка с Деня на детето – 01.06.2023 г., ученици от 6а клас на ОУ „Д-р Петър Берон” посетиха Университета по хранителни технологии и представиха свои научни доклади по проект „Човек е това, което яде”. Събитието се проведе в зала „Хоризонт“ на университета, където децата и техните учители по български език и литература г-жа Екатерина Стойчева и по английски език г-жа Мария Ганчева бяха посрещнати и приветствани от зам.-ректора по учебна дейност и академичен състав доц. Христо Спасов. Учениците демонстрираха интересни и задълбочени познания в сферата на храните и тяхното влияние върху човешкия организъм. В отделните доклади четирите отбора запознаха присъстващите с влиянието на медиите върху хранителните разстройства; показаха къде по света има най-много столетници и обясниха, че тайната на тяхното дълголетие се крие именно в начина на хранене; проследиха промените, настъпили в ДНК на човека от праисторията до днес вследствие на различните хранителни режими, и предоставиха богата информация за видовете храни, които трябва да се консумират, за да се подобрят паметта и интелектът на хората.

След приключване на научната част децата преминаха към практическата част и бяха поканени в катедра „Технология на тютюна, захарта, растителните и етеричните масла“. Там те се запознаха с тънкостите за получаването на най-вкусната близалка. Под вещото ръководство на гл. ас. д-р Райна Хаджикинова учениците изработиха близалки и карамелажни бонбони по класическа технология. Успоредно с това доц. д-р Таня Иванова ги въведе в необятните дерби на парфюмерията и им даде възможност да направят мирисова характеристика на познати и не толкова познати естествени и синтетични ароматични продукти.

Това вълнуващо и различно преживяване създаде у учениците незабравими спомени, които биха могли да определят избора им на университет в бъдеще.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.