Търсене
Close this search box.

Чуждестранните студенти отбелязаха Деня на майчиния език – 21 февруари

Публикувано от

За поредна година чуждестранните студенти от УХТ заедно с доц. Петя Несторова участваха в тържественото отбелязване на Деня на майчиния език на 21.02.2023 г. Нашите студенти от Монголия и Сърбия показаха пред гостите на събитието своите традиционни национални облекла. Тази година на 32 езика, включително на монголски и сръбски, прозвуча цитат от „Алиса в страната на чудесата“: „Ако ти вярваш в мен, и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно.“ Тържеството се състоя в хотел „Тримонциум“ и по традиция беше под егидата на Сдружението на консулите в Пловдив и на Литературния клуб към Турското консулство в нашия град. Консулите в Пловдив поздравиха присъстващите с любими цитати от книги на известни автори.

Тържеството започна с прожекцията на филм за най-старата християнска църква и най-старата християнска общност, която се намира в най-засегнатите градове от земетресението в Турция: Адана, Газиантеп, Антакия. Имахме възможността да се докоснем до кадри на хилядолетни паметници на културата, които, за огромно съжаление, в момента са вече руини.

На събитието участваха студенти от всички университети в Пловдив. Учудващо е колко много млади хора от Азия и Африка учат в нашия град. Всички участници получихме грамоти.

Този ден се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика , като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата/. По данни на лингвистите всяка година около 25 езика в световен мащаб изчезват – на тях престава да се говори, тъй като носителите им умират.

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.