Търсене
Close this search box.

14-членно жури ще оценява носителите на приза „Златен ритон“ на „Винария 2023“

Публикувано от

14-членно жури ще оценява пробите, които се съревновават за престижните отличия „Златен ритон“ на международната специализирана изложба „Винария 2023“, която ще се проведе от 21 до 25 февруари 2023 г. в Международен панаир Пловдив. В дегустационните комисии ще вземат участие утвърдени винени експерти – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти в областта на виното. Сред тях са емблематичните имена в сектора Ангел Кузманов, Лало Гешев, Стефан Пирев, Димитър Димитров, Пламен Танчев, заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра „Технология на виното и пивото“. В престижното жури ще са и 3-ма носители на приза „Енолог на годината“ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022), както и гост технологът от Турция Дилара Саниел. В журито участват и преподавателите от УХТ доц. д-р Надежда Благоева и доц. д-р Николай Стоянов, както и виненият специалист с диплома от WSET Гергана Тодорова.

„В международния дегустационен конкурс „Златен ритон“ се представят проби на вина и спиртни напитки от България, Турция, Сърбия и Германия. Близо 20 на сто от получените еликсири са изпратени от чужбина, което говори за високата оценка на уайнмейкърите от европейските страни към дегустациите, предшестващи „Винария“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов, който е съорганизатор на конкурса. Той уточни, че заедно с доц. д-р Красимир Бамбалов от УХТ – Пловдив са членове на Организационния комитет на международните дегустации. „Вината ще бъдат представени в 6 групи – бели, розови и червени от последна реколта и от по-стари реколти. Те ще бъдат оценявани по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV), а спиртните напитки – по 5-балната точкова система“, уточни инж. Стоянов. Той допълни, че конкурсът е организиран според критериите на най-авторитетните световни прояви в сектора. Именно поради този факт, призовете носят престиж на отличените производители, като открива нови възможности за успешно позициониране на вината у нас и в чужбина.

След 4-годишно прекъсване Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2023“, като най-старият и с най-дълга традиция енофорум в страната. Дегустациите ще се проведат на 17 и 18 февруари 2023 г. в панаирния комплекс в Пловдив.

 

 

 

 

 

Прочетете още

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: delovodstvo@uft-plovdiv.bg

Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg

Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg 

2021 © Университет по хранителни технологии – Пловдив. Всички права запазени.