НОВ ПОДХОД: ТАБЛЕТ ЗА ВСЕКИ ПЪРВОКУРСНИК В УХТ-ПЛОВДИВ

Очаква се всеки първокурсник в Университета по хранителни технологии да получи от висшето училище таблет в деня на откриването на академичната година.

Това обаче не е трик за привличане на кандидати, а обмислена стъпка за обезпечаване на онлайн обучението, ако се наложи отново преминаване към него.

Направили сме предварителен разчет, че инвестицията за приетите към момента 560 студенти ще е около 200 000 лева, казва зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов. Висшето училище ще даде старт на занятията на 5 октомври и дотогава ще бъде уточнено какви да са устройствата. Стартът е присъствен, но има нагласа след първоначалните контакти с преподавателите част от лекциите да преминат в електронна среда от разстояние, без обаче това да е в ущърб на практическите занимания.

Висшите училища под тепетата масово се ориентират към нормално начало на академичната година, но с готовност за превключване към онлайн обучение, ако ситуацията го наложи отново.

Дотогава обаче тече допълнителният прием, който дава последна възможност на кандидат-студенти да заемат останали единични бройки. Могат да се възползват и такива, които са взели матурите от втори път на поправките или пък не са се явили въобще първия път, тъй като тогава имаше младежи под карантина.

Към момента УХТ е попълнил 90% от държавната поръчка, а за незаетите единични бройки може да се кандидатства до последно – до 5 октомври.

Първо по традиция свършили местата в по-атрактивни специалности с по-лесно следване – като туризъм. Инженерните се пълнят най-трудно и там в момента има най-много бройки в допълнителния прием. Най-много възможности за нови първокурсници има в специалностите „Топлотехника”, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост”, „Биотехнологии” и „Автоматизация и управление на техника”. Единични бройки обаче са незаети и в „Технология и качество на храните”, „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти”, „Технология на виното и пивото”, „Анализ, контрол, екология на храните”, „Храни, хранене, диетика”, „Кетъринг”.

При нужда от висшето училище имат готовност да проведат и допълнителен приемен изпит. Той ще е онлайн, както бяха и досегашните.

Новини

ФОНДАЦИЯ „АКАД. ПРОФ. Д-Р СТЕФАН АНГЕЛОВ“ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА МЛАД МИКРОБИОЛОГ
януари 24, 2022От
Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От

Related Posts

Translate »