ИНЖЕНЕРНИТЕ КАДРИ ЩЕ СА ОЩЕ ПО-ТЪРСЕНИ В ХРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ

Студентите от още 8 специалности ще бъдат освободени от такси, става ясно от проект за промени в постановления на МС в областта на висшето образование. За Пловдив, защитените са две специалности в Университета по хранителни технологии, заместник-ректорът доц. Христо Спасов анализира необходимостта от повече инженерни кадри в хранителната индустрия.

„Там ще се влиза без такса и това са специалностите: „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на кадри, необходими за пазара на труда.”, кометира зам.-ректорът доц. Христо Спасов.

Той коментира и предложението за минимална заплата за асистентите във висшите учебни заведения като добра мярка от страна на правителството. Съветът на ректорите предлага 1 300 лева да стане стартовото възнаграждение за нехабилитираните преподаватели в университетите у нас.

Доц. Христо Спасов каза, че тези две специалности са определени на база дългосрочно търсене. „Ние обучаваме и в още защитени специалности, от юни месец имаме яснота за тях:  бакалавърска степен „Топлотехника“ и две магистърски специалности в същото направление.

За компенсиране на разходите, свързани с освобождаването от такси, за първия семестър на академичната 2020/2021 година МОН ще предостави 370 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета на университетите, които ще обучават по приоритетните сдпециалност. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища.

„Новата учебна година в УХТ ще бъде официално открита от 5 октомври, когато всеки първокурсник ще получи таблет за своето обучение от ръководството.”, допълни доц. Спасов.

Новини

ФОНДАЦИЯ „АКАД. ПРОФ. Д-Р СТЕФАН АНГЕЛОВ“ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА МЛАД МИКРОБИОЛОГ
януари 24, 2022От
Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От

Related Posts

Translate »