Пловдивските университети и кметът Здравко Димитров подписаха меморандум за академично регионално развитие

Меморандум за взаимопомощ бе сключен днес между пет пловдивски висши учебни заведения и община „Пловдив”. Целта е развитие на сътрудничество в областта на образователните, научни, културни и спортни обмени. Подписването на меморандума е резултат от първата официална среща на кмета Здравко Димитров с представители на пловдивските вузове през юли и е първата стъпка към тяхната съвместна работа.

На срещата присъстваха зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и ректорите на Медицинския университет (проф. д-р Мариана Мурджева), на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (проф. д-р Румен Младенов), на Университета по хранителни технологии (проф. д-р инж. Пламен Моллов), на Аграрния университет (проф. д-р Христина Янчева) и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ ( проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак).

Кметът Здравко Димитров благодари на представителите на университетите и приветства желанието им за сътрудничество.

„Пловдив е университетски град и затова е нужно нашите университети да са обединени и да предоставят възможност на своите студенти за успешна професионална реализация“, заяви кметът Здравко Димитров. Той добави, че икономиката на града се развива с бързи темпове като даде Тракия икономическа зона за успешен пример.

„Необходимо е науката и бизнесът да си подадат ръка, за да може студентите да намерят работа в сферата на икономиката“, допълни градоначалникът.

Според вижданията на ректорите подписването на меморандума ще даде възможност за съвместна работа на пловдивските вузове и ще доведе до взаимна изгода за университетите и града.

„Благодаря на кмета Здравко Димитров, затова че организира първата среща между всички университети, резултатът, от която е подписването на този меморандум. Нашата идея е да имаме слоган „Пловдив – град на модерното образование“ и това е първата стъпка към споделяне на ресурсите на всички университети в града“, коментира ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева.

Ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак добави, че друг важен фактор за задържането на младите хора в града, освен създаването на възможности за кариерно развитие, е и средата на живот.

„Ако искаме да запазим и студентите и работещите хора в Пловдив, ние трябва да осигурим условия за развитие на изкуството и да им създадем добра среда за живот“, заяви проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов също подкрепи инициативата и изрази увереност за постигане на добри резултати чрез съвместната работа на университети.

„Това е един паметен ден за пловдивските висши училища и се надявам, че с общи усилия ще постигнем повече и ще подготвим по-добри кадри за развитие на икономиката“, отбеляза зам.-кметът Стефан Стоянов.

Съвместните дейности на университетите ще се състоят в обмен на преподаватели, изследователи и административен персонал; обмен на студенти за научно-изследователска дейност, обучение и културна дейност; обмен на специалисти; осъществяване на съвместни изследователски проекти ; организиране на съвместни лекции и симпозиуми и други. 

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »