УХТ – ПЛОВДИВ ОТКРИ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

С песента от култовия филм „Вчера“ – „Клетва“ в изпълнение на „Щурците“, ректорът проф. д-р Пламен Моллов поздрави студенти, преподаватели и гости на Университета по хранителни технологии-Пловдив, които присъстваха на тържественото откриване на академичната 2020/2021 учебна година. С едно от любимите изпълнения на неговото поколение той успя да разчувства присъстващите и да придаде емоционално приповдигната празнична атмосфера.

Старт на церемонията по традиция бе даден с Gaudeamus igitur, под звуците на химна бе внесено знамето на университета. На празненството в двора бяха новоприетите студенти, преподаватели и множество гости, сред които г-жа Марияна Николова – Вицепремиер по икономическа и демографска политика и Министър на туризма, доц. д-р Янко Иванов – Зам.-министър на земеделието, храните и горите, Дани Каназирева – областен управител на Пловдив и Здравко Димитров, кмет на Пловдив. На трибуната бяха и членовете на Съвета на настоятелите: доц. Борислав Великов – председател на 39-то Народно събрание на Република България през 2005 г.,  г-н Мехмед Дикме – Министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г., г-жа Елза Маркова – Изпълнителен директор на „Белла България” АД, г-н Стойко Кировски – Председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) в България, г-н Иван Папазов – Изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на „Ви Пи Брандс Интернешънъл“ АД, г-н Красимир Станев – Изпълнителен директор на „Албена“ АД.

Сред гостите уважили днешното тържество бяха и г-н Хюсеин Дьонмез – Помощник аташе на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Ángel Santamaría Barnola – Съветник по образованието към Посолството на Кралство Испания в България, г-н Радосвет Радев – Председател на Българската стопанска камара (БСК), г-н Пламен Панчев – Изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, г-жа Божана Апостолова – основател на Издателска къща “Жанет 45” ООД и на литературния фестивал „Пловдив чете“, проф. Тони Шекерджиева-Новак – Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Професор Асен Диамандиев“, проф. Мариана Мурджева – Ректор на Медицинския университет – Пловдив, проф. Христина Янчева – Ректор на Аграрния университет, проф. Ирена Петева – Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. Марияна Иванова – Ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, доц. Надя Чернева – Зам.-ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, проф. Димитър Греков – Член на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Бившите ректори на УХТ: проф. Димитър Хаджикинов, проф. Георги Вълчев, проф. Кольо Динков.

Представители на браншовите асоциации: д-р Светла Чамова – председател на Управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост (СХП), г-н Йордан Чорбаджийски – председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), г-н Владислав Михайлов – зам.- председател на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ), г-н Иван Карагьозов – представител на Съюз на пивоварите в България.

Представители на мобилните оператори: г-жа Елена Кичева – Теленор България, г-жа Илияна Василева – Виваком, г-н Пенко Петров – А1.

В приветствието си проф. Моллов заяви, че през своята 67-годишна история УХТ се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологиите, а силният интерес към изучаваните специалности дава самочувствие на академичната общност на лидер. Удовлетворени сме, че държавната поръчка за прием на нови студенти е изпълнена почти на 100%, заяви той. За първи път прага на висшето училище прекрачват над 620 първокурсници, така общият брой на студентите надвишава 3300.

В годината, която ни изправи пред най-големите предизвикателства в образованието, университетът въвежда модулно обучение – част от лекционните курсове ще бъдат провеждани On-Line, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. Затова ръководството е осигурило за всеки първокурсник персонален таблет за ползване през целия период на обучение. Но завърши с думите на изп. директор на Google Ерик Шмид, отправени на студентите от Калифорнийския университет в Бъркли: „Вярвам във вашата способност да управлявате технологиите. Но не бива да позволявате на технологиите да ви управляват…“ и апелира да посвещават времето си на здравето, културата и духовността и най-много на хората, които обичат. След това ги увери, че преподавателите винаги ще бъдат до тях, за да създадат тяхната професионална и житейска перспектива.

На добър час и нови високи постижения на академичната общност в УХТ пожела вицепремиерът Николова. В приветствието си тя изтъкна, че авторитетното висше училище обучава кадри, които имат важна роля за развитието на туристическия сектор и определят водещата му роля в българската икономика с 12% от БВП. С моя екип разчитаме на преподавателите и студентите от УХТ да продължите тези добри практики и да мобилизирате всичко научено зад банките, в лабораториите и стажовете, за да може страната ни да бъде безопасна, здравословна и конкурентна дестинация.

Специален поздрав отправи и президентът на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока. В своето видеообръщение той поздрави най-напред студентите и преподавателите  и отбеляза, че OIV и УХТ работят усърдно по подготовката на магистърска степен по лозарство и винарство „Master in Wine Making and Management”, която ще стартира от следващата учебна година. Той изрази надежда, че съвместният проект ще позиционира висшето училище в Пловдив на водещо място сред академичните институции. Убеден съм, че УХТ е правилният партньор на Международната организация по лозата и виното в стратегическите цели, които имаме, заяви от специалната видеостена, на която се излъчваше церемонията, Пау Рока. Той пожела на всички успешна година.

Поздравления към студентите, преподавателите и гостите от официалната трибуна отправиха още зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, Мехмед Дикме, министър на земеделието 2001-2005, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара и Божана Апостолова, основател на Издателска къща “Жанет 45” ООД и на литературния фестивал „Пловдив чете“.

На финала ректорът връчи лично студентските книжки на отличниците. Благодарствени грамоти получиха рекламните лица в кандидатстудентска кампания 2020 – Ванеса Николова и инж. Георги Георгиев и платена такса за обучението в желана от тях магистърска програма. Златният спонсор а изграждане на Студентските споделени пространства Стайко Тодоров, управител на консервна фабрика „Траки“. Константина Чешмеджиева, студентка от 4 курс, специалност „Биотехнологии“ получи награда от управителя на фирма „Лесафр“-България Венета Писарска за най-добра научно-изследователска разработка.

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »