УХТ КАНИ ПЛОВДИВЧАНИ НА ПЪРВИЯ ФЕРМЕРСКИ ФЕСТИВАЛ В ДВОРА НА УНИВЕРСИТЕТА

Иновативни хранителни вкусове на Научната конференция в УХТ – събитието е в хибриден формат и със съпътстваща проява – базар на производители

Традиционната 67-ма Научна конференция с международно участие „ХРАНИТЕЛНА НАУКА, ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ-2020”, която Университета по хранителни технологии – Пловдив организира всяка есен, за първи път ще се проведе в хибридна форма. Участниците от чужбина ще се включат On-Line, а българските ще присъстват в зала „Хоризонт“.

Научният форум ще бъде открит в 10,30 ч. на 23 октомври 2020 г. от ректора на университета проф. д-р Пламен Моллов. От 11 до 16 ч. могат да се проследят презентациите във всички сфери на храните и технологиите. „Акценти в програмата са иновации в областта на хранителната и биотехнологичната индустрии”, сподели зам.-ректорът по научна и международна дейност доц. Галин Иванов.

От Австрия ще направи своята презентация проф. Матиас Шрайнер, който работи в университет BOKU във Виена. За да осъществят връзка с него, IT експертите на УХТ изграждат специален телемост, който ще даде възможност на участниците да дискутират в реално време върху пленарния доклад на известния учен на тема “Индустриалните мазнини на 21-ви век: Уроци от миналото”.

За първи път в УХТ паралелно с конференцията ще се проведе ФЕРМЕРСКИ ФЕСТИВАЛ.

Той ще бъде открит официално в 10 ч. и до 18 ч. в двора на Университета ще бъдат разположени щандове на семейни ферми и малки производители, отрупани с есенната им продукция. На това издание на Фестивала ще бъдат представени автентични храни от натурални продукти по традиционни български рецепти: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и др.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ за преработка във фермата и преки продажби или по Закона за храните. Познати са от изложения и фестивали в страната, от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София, както и от Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. През 2019 г. бе отличен с награда „Европа“ на Столична община в категорията за проект, допринесъл за социализиране на градски пространства.

Сред участниците на фестивала в Пловдив ще бъдат и студенти от специалност „Технология и качество на храните“ в УХТ. Те ще представят своите иновативни разработки „Колбас от птиче месо с кашу и годжи бери“, „Кренвирш с мляко“, колбас „Специалитет“ и иновативни рибни продукти, както и автентичния вкус на варени малотрайни колбаси „Камчия“ и „Хамбургски“.

Фермерският фестивал в университета се организира по идея на Блага Генева, възпитаник на УХТ. Тя увери, че не само гостите на конференцията, но и на града могат да дегустират от изложените продукти и да си закупят от тях.

[gdlr_widget_box background=“#192f59″ color=“#ffffff“ padding=“30px 45px“]

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

[gdlr_core_space height=“40px“]

Social Info

[gdlr_core_social_network facebook=“#url“ twitter=“#url“ linkedin=“#“ skype=“#“ instagram=“#“ google-plus=“#“ icon-color=“#3db166″]

[gdlr_core_space height=“40px“]

[gdlr_core_button button-text=“Student Resources“ button-link=“#“ button-link-target=“_self“ margin-right=“20px“ border-radius=“2px“ padding=“16px 27px 18px“ ]

[/gdlr_widget_box]

Translate »