УХТ КАНИ ПЛОВДИВЧАНИ НА ПЪРВИЯ ФЕРМЕРСКИ ФЕСТИВАЛ В ДВОРА НА УНИВЕРСИТЕТА

Иновативни хранителни вкусове на Научната конференция в УХТ – събитието е в хибриден формат и със съпътстваща проява – базар на производители

Традиционната 67-ма Научна конференция с международно участие „ХРАНИТЕЛНА НАУКА, ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ-2020”, която Университета по хранителни технологии – Пловдив организира всяка есен, за първи път ще се проведе в хибридна форма. Участниците от чужбина ще се включат On-Line, а българските ще присъстват в зала „Хоризонт“.

Научният форум ще бъде открит в 10,30 ч. на 23 октомври 2020 г. от ректора на университета проф. д-р Пламен Моллов. От 11 до 16 ч. могат да се проследят презентациите във всички сфери на храните и технологиите. „Акценти в програмата са иновации в областта на хранителната и биотехнологичната индустрии”, сподели зам.-ректорът по научна и международна дейност доц. Галин Иванов.

От Австрия ще направи своята презентация проф. Матиас Шрайнер, който работи в университет BOKU във Виена. За да осъществят връзка с него, IT експертите на УХТ изграждат специален телемост, който ще даде възможност на участниците да дискутират в реално време върху пленарния доклад на известния учен на тема “Индустриалните мазнини на 21-ви век: Уроци от миналото”.

За първи път в УХТ паралелно с конференцията ще се проведе ФЕРМЕРСКИ ФЕСТИВАЛ.

Той ще бъде открит официално в 10 ч. и до 18 ч. в двора на Университета ще бъдат разположени щандове на семейни ферми и малки производители, отрупани с есенната им продукция. На това издание на Фестивала ще бъдат представени автентични храни от натурални продукти по традиционни български рецепти: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и др.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ за преработка във фермата и преки продажби или по Закона за храните. Познати са от изложения и фестивали в страната, от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София, както и от Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. През 2019 г. бе отличен с награда „Европа“ на Столична община в категорията за проект, допринесъл за социализиране на градски пространства.

Сред участниците на фестивала в Пловдив ще бъдат и студенти от специалност „Технология и качество на храните“ в УХТ. Те ще представят своите иновативни разработки „Колбас от птиче месо с кашу и годжи бери“, „Кренвирш с мляко“, колбас „Специалитет“ и иновативни рибни продукти, както и автентичния вкус на варени малотрайни колбаси „Камчия“ и „Хамбургски“.

Фермерският фестивал в университета се организира по идея на Блага Генева, възпитаник на УХТ. Тя увери, че не само гостите на конференцията, но и на града могат да дегустират от изложените продукти и да си закупят от тях.

Новини

Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От
ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ- ПЛОВДИВ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪВЕДЕНИТЕ СЪС ЗАПОВЕД № 963/08.12.2021 г. НА РЕКТОРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ
януари 11, 2022От

Related Posts

Translate »