Научната конференция и фермерският фестивал в УХТ Пловдив събраха учени, студенти и производители

Вкусни кренвирши, направени с мляко, птичи салам с кашу, куркума и годжи бери, варена наденица от месо и риба, хрупкави рибни пръстчета, както и хапки от маринована херинга с фурми, представиха за дегустация днес студенти и преподаватели от специалността „Технология и качество на храните“ в УХТ. Това стана по време на празник в учебното заведение, започнал с фермерски пазар и продължил с традиционната Научна конференция с международно участие на тема „Хранителна наука, техника и технологии-2020”, която тази година се провежда за 67-ми път.

Ежегодното провеждане на научни форуми в Университета по хранителни технологии /УХТ/ е нашият скромен принос за утвърждаване на водещата позиция на науката и образованието в съвременния икономически, стопански и духовен живот на страната. Това заяви ректорът проф. д-р Пламен Моллов в приветствието си по време откриването на 67-мата Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2020“. За първи път тя се провежда в хибридна форма – присъствено и On-Line, и със съпътстваща проява Фермерски фестивал на производители от цялата страна, който бе разположен в двора на висшето училище.

В обръщението към участниците ректорът посочи международните проекти, по които университетът е водещ партньор на реномирани партньори от ЕС – Франция, Испания, Нидерландия, Румъния, Италия и Унгария. В УХТ се работи и по 14 научни проекта от фонд „Научни изследвания“ към МОН и по 20 проекта за научни изследвания по фонд „Наука“. Освен това висшето училище участва в две национални научни програми „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството на България“.

Проф. Моллов изтъкна, че днешната международна конференция не е просто мост между науката и бизнеса, тя обединява постиженията на специалистите от водещите отрасли в родната икономика – хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Така се гарантират високото качество и безопасността на националните храни.

След това той връчи грамоти на 11 преподаватели от университета, придобили научна степен доктор или повишени в академична длъжност през последните 12 месеца, въпреки усложнената обстановка в света заради пандемията от COVID-19: проф. д.н. Георги Костов, доц. д-р Надежда Петкова, доц. д-р Цвета Луизова-Хорева, доц. д-р Маргарита Терзийска, доц. д-р Ива Бочурова, доц. д-р Венета Марковска, доц. д-р Анета Попова, гл. ас. д-р Райна Хаджикинова, гл. ас. д-р Ангел Данев, д-р Янна Лазарова и д-р Христо Калайджиев.

Първи със своя презентация на тема „Индустриалните мазнини на 21 век – уроци от миналото“ се включи в конференцията проф. Матиас Шрайнер от Университета BOKU във Виена. Неговото участие беше On-Line от Австрия, по същия начин се включиха и представителите на Украйна и Румъния.

Преди да пожелае успех на участниците в конференцията, проф. Моллов даде старт на Фермерския фестивал. Той определи събитието като отлично начало на едно ползотворно сътрудничество, което е мост между хранителната академична наука и опита на производители, които създават здравословни храни. Ректорът благодари на организаторите от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и специално на Блага Генева, човекът допринесъл най-много за реализация на идеята и възпитаник на УХТ. Тя изрази надежда, че фестивалът ще стане традиционно събитие и редовно ще се провежда съвместно с висшето училище, защото ще даде възможност на бъдещите технолози да израстват като специалисти, опознавайки по-добре вкуса и търсенията на потребителите.

При обиколката си по масите на участниците, проф. Моллов и неговите заместници – доц. Атанаска Тенева и доц. Галин Иванов, на щанда на УХТ дегустираха от уникалните иновативни колбаси, но не пропуснаха и традиционните, изработени по БДС. Те са направени от студенти в часовете по практика, изтъкнаха доц. Десислав Балев и гл.ас. Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“. Уверен съм, че нашите студенти ще станат отлични професионалисти в бъдеще, заяви ректорът, а младежите кимнаха в знак на съгласие.

Пет демонстрации с дегустации бяха подготвили организаторите на фестивала. Най-напред приготвиха биошийтаке с фермерско масло на тиган, а след това запариха билкови чайове „Чакра“. Гостите правиха свещи и фигурки от пчелен восък и биоцаревични макарони. Най-голямата атракция беше варенето на сладко от люти чушки, което веднага беше изконсумирано върху сиренце заедно с печени биоорехи.

Всички продукти предизвикаха огромен интерес – пловдивчани и гостите на града се радваха, че могат не само да вкусят, но и да си купят. Посетителите разпитваха за полезните качества на маслото от черен кимион и с удоволствие дегустираха от пчелните продукти.

Фармацевт Велислава Александрова представи козметични лечебни кремове от 100% натурални суровини по рецепти на д-р Гален и без ГМО. Тя сподели, че се вдъхновила да ги изработва след специализация в Марсилския фармацевтичен университет във Франция. Нашата лавандула и роза не са по-лоши от техните морски дарове и вярвам, че го доказвам успешно, каза тя.

Новини

Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От
ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ- ПЛОВДИВ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪВЕДЕНИТЕ СЪС ЗАПОВЕД № 963/08.12.2021 г. НА РЕКТОРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ
януари 11, 2022От

Related Posts

Translate »