В изпълнение на европроект в поредица от 10 On-Line семинара: ХОРА НАД 65 Г. С ЕКИП ОТ УХТ В ТЪРСЕНЕ НА НОВИ ХРАНИ ЗА ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ

Каква храна искат да консумират хората над 65 години – колко солена или сладка да е, мека или твърда, дали да е пикантна. На тези и на много други въпроси търсят отговорите участниците в първия On-Line семинар, организиран по от проекта „Consumer Engagement Labs“ на Европейската комисия и Европейския институт за иновации и технологии (EIT – European Institute of Innovation and Technology). Работата по възможни солидарни модели дава възможност хубавата храна да стане достъпна за повече хора от по-възрастното поколение.

В семинара се включиха 15 души, разпределени в 3 групи, и заедно с преподавателите от Университета по хранителни технологии гл. ас. д-р Рада Динкова, гл. ас. д-р Георги Тосков, гл. ас. д-р Ани Янева и проф. д-р Ангел Ангелов ще търсят новия хранителен продукт, който ще отговаря на кулинарните предпочитанията и здравословните нужди на хората над 65г.

Първата от 10-те On-Line видео срещи се проведе снощи /б.а. – на 3 ноември 2020/ в платформата Zoom. Всеки делничен ден до 17 ноември те ще дискутират основните характеристики на храната за хората от тази възрастова група.

„Участниците и ние с колегите, сме щастливи, че заедно ще създадем поне един нов и търсен продукт за хората на 65 и повече години, коментира Рада Динкова. – Проведените до момента On-Line срещи обещават ползотворна работа и интересно преживяване както за участниците, така и за колегите фасилитатори от екипа на УХТ.“

Партньор от бизнеса по проекта е фирма “Венец. Т” ООД, които в знак на благодарност, ще предоставят на всеки участник ваучер за една голяма кошница с чисти и здравословни храни.

Проектът се координира от Варшавския университет и включва поредица от семинари, в които възрастните потребители предлагат нови хранителни продукти, които впоследствие се разработват и представят на пазара от местни хранителни компании.

Стартиран е през 2019-а в 4 държави – Литва, Полша, Португалия и Испания, а през първата половина на 2020 г. е въведен в още 6 – Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия и Словакия. Над 150 потребители активно участват в съвместното създаване на нови продукти, като през 2020 г. вече има реализирани 4 нови и продължава работата по още 7.

Новини

Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От
ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ- ПЛОВДИВ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪВЕДЕНИТЕ СЪС ЗАПОВЕД № 963/08.12.2021 г. НА РЕКТОРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ
януари 11, 2022От

Related Posts

Translate »