В изпълнение на европроект в поредица от 10 On-Line семинара: ХОРА НАД 65 Г. С ЕКИП ОТ УХТ В ТЪРСЕНЕ НА НОВИ ХРАНИ ЗА ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ

Каква храна искат да консумират хората над 65 години – колко солена или сладка да е, мека или твърда, дали да е пикантна. На тези и на много други въпроси търсят отговорите участниците в първия On-Line семинар, организиран по от проекта „Consumer Engagement Labs“ на Европейската комисия и Европейския институт за иновации и технологии (EIT – European Institute of Innovation and Technology). Работата по възможни солидарни модели дава възможност хубавата храна да стане достъпна за повече хора от по-възрастното поколение.

В семинара се включиха 15 души, разпределени в 3 групи, и заедно с преподавателите от Университета по хранителни технологии гл. ас. д-р Рада Динкова, гл. ас. д-р Георги Тосков, гл. ас. д-р Ани Янева и проф. д-р Ангел Ангелов ще търсят новия хранителен продукт, който ще отговаря на кулинарните предпочитанията и здравословните нужди на хората над 65г.

Първата от 10-те On-Line видео срещи се проведе снощи /б.а. – на 3 ноември 2020/ в платформата Zoom. Всеки делничен ден до 17 ноември те ще дискутират основните характеристики на храната за хората от тази възрастова група.

„Участниците и ние с колегите, сме щастливи, че заедно ще създадем поне един нов и търсен продукт за хората на 65 и повече години, коментира Рада Динкова. – Проведените до момента On-Line срещи обещават ползотворна работа и интересно преживяване както за участниците, така и за колегите фасилитатори от екипа на УХТ.“

Партньор от бизнеса по проекта е фирма “Венец. Т” ООД, които в знак на благодарност, ще предоставят на всеки участник ваучер за една голяма кошница с чисти и здравословни храни.

Проектът се координира от Варшавския университет и включва поредица от семинари, в които възрастните потребители предлагат нови хранителни продукти, които впоследствие се разработват и представят на пазара от местни хранителни компании.

Стартиран е през 2019-а в 4 държави – Литва, Полша, Португалия и Испания, а през първата половина на 2020 г. е въведен в още 6 – Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия и Словакия. Над 150 потребители активно участват в съвместното създаване на нови продукти, като през 2020 г. вече има реализирани 4 нови и продължава работата по още 7.

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »