УХТ СЪОРГАНИЗАТОР НА ФЕСТИВАЛА „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“

Участие във Фестивала взеха ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов и зам.-ректорът доц. Христо Спасов

Тазгодишното, 12-то поредно, издание на фестивала „Дефиле на младото вино“, който се проведе от петък до неделя (13-15 ноември) в Стария град, стартира по традиция с Дионисиево шествие.

Над 200 вина от различни региони в страната бяха представени на „Дефилето“. Сред тях за първа година имаше и напитки, близки до виното, които участваха в селекцията на фестивала. Те се състезаваха в отделна, трета категория – малинови, гроздови с добавка на малини, плодови и гроздови с елементи от роза. Другите две категории бяха на млади вина за бърза реализация и млади вина, които още не са за реализация, а ще бъдат на пазара след няколко години.

Авторитетното седемчленно жури, с председател зам.-ректорът на УХТ доц. Христо Спасов оцени подобаващо пробите, които пристигнаха в УХТ в четвъртък и петък.

Дните на младото вино на практика стартираха неофициално с проекта „Международен ден на мавруда“. Предстои той да стане традиционен и да се провежда всяка година на Димитровден – 26 октомври или около тази дата, каза директорът на фестимала Любозар Фратев.

Той припомни, че и тази година фестивалът ще има своя кауза – със средства, събрани по време на Дефилето ще бъдат отпуснати стипендии на студенти, които учат винарство в УХТ. 

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив“ и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

Новини

Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От
ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ- ПЛОВДИВ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪВЕДЕНИТЕ СЪС ЗАПОВЕД № 963/08.12.2021 г. НА РЕКТОРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ
януари 11, 2022От

Related Posts

Translate »