Учени от УХТ произведоха бира с плодове, богата на антиоксиданти

Полезна бира, богата на антиоксиданти произведе екипът на Катедра „Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии. Тя е с плътен приятен плодов вкус, а иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето, каза гл. ас. д-р инж. Петър Недялков.

Бирата е ферментирала по класическа технология, а към нея са добавени шоково замразени пресни плодове, които предварително са пастьоризирани преди да бъдат вложени по време на главната ферментация и доферментиране. Учените избират боровинки и череши, характеризиращи се с високо съдържание на фенолни вещества, които са силни антиоксиданти и са много полезни за човешкото здраве.

Такъв тип пиво се произвеждат от столетия в редица европейски държави, отбеляза Недялков. И даде пример с Белгия, чиято бирена култура е част от световното културно наследство. Там производството на пиво е доста по-разчупено от нашите представи и добавката на плодове не се възприема като нещо нетрадиционно. Използват се череши, вишни, горски плодове, ябълки, круши и какво ли още не.

У нас все още представите и вкусовете в консумацията на пивото трудно се разчупват. В повечето случаи, когато български масов потребител чуе за бира с добавка на плодове, той си представя ритуално оскверняване на класическия лагерен тип пиво, което е свикнал да пие и харесва. Истината обаче е, че след като опитат иновативната бира, разбират, че това не е радлер, който в голяма степен има вкус на сладък газиран сок, и в действителност им допада, тъй като тя  запазва бирения си вкус.

Тъй като все повече млади хора са имали възможността да опитат пиво, произведено в други държави с различни съставки и добавки, съм уверен, че такъв тип бира, различна от масово приетата, ще се търси като вкус. Това би накарало все повече пивовари да я произвеждат, прогнозира експертът.

Бирата е една от най-полезните алкохолни напитки, стига да се консумира в умерени количества. Бирената мая, която не е премахната от пивото, го обогатява със здравословни съставки, които могат да пречистват кръвта, да се грижат за здравината на кожата, косата и ноктите.

Е, все пак това е алкохолна напитка и в никакъв случай не бива да се смята, че е заместител на пълноценното хранене, макар вкусът й да е изкушаващ, каза гл. ас. Недялков.

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »