Онлайн сесия за студентите

Преподавателите избират устно изпитване във видеовръзка или електронен тест с практически въпроси.

След като изкараха голяма част от първия семестър в електронна среда, сега студентите ги чака и онлайн сесия.

Преподавателите обаче са решени да не позволят изпитването да се превърне в шмекеруване с отворен учебник пред екрана. Най-често елиминират такава възможност с тест, който съдържа въпроси, на които не може да се препише дословно теория, а се иска наученото да се интерпретира и приложи практически. Разговор във видеовръзка пък замества класическото устно изпитване в необичайната ситуация тази година.

99 на сто от лекциите по дисциплините в УХТ приключили още преди празниците. Заверките там се правят по списък, а не с представяне на студентската книжка.

А всеки преподавател избира най-надеждния за него начин да провери знанията на студентите. Зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов е сред тези, които залагат на теста с отворени въпроси. Преподава дисциплината „Органолептичен анализ“, която позволява това. А подходът е даже благодатен, защото кара младежите  да оформят мисълта си, с която да опишат метод и продукт, когато организират дегустация.

Преподавателят праща файл с въпросите и очаква отговорите в реално време, като фиксира докога трябва да се справи студентът.

Не разчита на камерата да гарантира, че не се прибягва до помощни средства. В днешния свят даже е допустимо да се ползват материали, да се погледне формула, но най-важното е да създадем умението на младежите да боравят с тази информация, след като я имат от източника подръка, казва доц. Спасов. И ако не е сигурен съвсем дали студентът е успял в това самостоятелно, всичко лъсва във втората част на изпита – свободен разговор във видеовръзка. Тогава се коментира  написаното в първата част, задават се допълнителни въпроси и става ясно доколко се владее фундаменталното знание и може ли да се прилага на практика.

Част от колегите все повече се насочват и към решаване на казуси по време на изпит,казва доц. Спасов. Той например е възлагал следния: в магазин, който не се зарежда от дистрибуторите на дадена фирма, се появява не​ин продукт. Студентът трябва да предложи начин за сензорен анализ, чрез който да установи дали това наистина е продукцията на тази фирма, или се касае за менте. В едно такова конкретно задание трябва да се приложат на практика теоретичните знания, казва доц. Спасов. И твърди, че при такъв подход скъсаните даже са по-малко.

Основната част на лекциите на задочниците в УХТ са приключили във формат вечерни и съботни занимания. Трудно е за работещите, но особено в магистърските програми са много мотивирани, казват от УХТ.

В момента според заповедта на здравния министър и упражненията са онлайн до 31 януари. В УХТ трябвало да започнат на 11 януари, но точно тогава се очаква нов ръст на заболеваемостта от коронавирус след празниците. Затова  е дадена свобода на всеки преподавател да реши дали да не ги отложи  и практическите занятия да се проведат компенсаторно през юли присъствено.

Междувременно УХТ е купил пречистватели на въздух, като на всяка катедра се пада по един.

При евентуално възстановяване на присъствени занимания ще се ползват за осигуряване на безопасна среда в лабораториите, като ще се местят от едно в друго помещение.

Със заповед на ректора проф. Румен Младенов и Пловдивският университет ще проведе онлайн сесията, с изключение на държавните изпити. Присъствено ще са само конкурсите по Закона за развитие на академичния състав. И там преподавателите се ориентират основно към тестове за практическо прилагане на знанията и изпитване във видеовръзка. Повечето специалности позволяват онлайн обучение и изпитване, най-големите трудности са в Биологическия и Химическия факултет, където са важни практиките.

Онлайн сесията не притеснява и ректора на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак. Там още в края на семестъра била дадена възможност за оценяване чрез подготовка на курсови работи, а на студентите от теоретични специалности – и въз основа на публикации.

Онлайн се проведе конкурсът „Бах и неговото съвремие“, който тази година имаше нова секция – за теоретични разработки. В електронен формат бе и годишната изложба на художниците. Можем да се справим и така, но това е кризисно решение и очакваме момента, в който ще възстановим живия контакт при осигурена безопасност, увери ректорът.

Към момента присъствено са разрешени само практическите занимания за студентите по медицина.

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »