Д-р Рада Динкова: Да решиш ефикасно един казус, е добре да го погледнеш от всички страни

Възможностите стават безгранични, когато можеш свободно да обменяш опит и да комуникираш неограничено със света, подчертава за ролята на чуждите езици академичната дама.

През декември Университетът по хранителни технологии оповести международно постижение на гл. ас. д-р инж. Рада Динкова. Тя бе част от All in a NUT shell, а екипът получи първата позиция в EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon. За триумфа дамите представиха своя проект на Maker Faire Rome 2020, най-голямото изложение за производство, иновации и творчество в Европа.

Гл. ас. д-р инж. Рада Динкова е от запомнящите се лица в новата генерация на българската наука. Дипломира се във Франкофонския център на Университета по хранителни технологии – доказана в годините структура, а новото ръководство на УХТ, водено от проф. д-р Пламен Моллов, има стратегията да възобнови ефективността й.

За проекта, донесъл постижението,  интересите си в науката,  интердисциплинарността, за значителната роля на чуждите езици в профила на изследователя и още функционални научни аспекти говори в това интервю гл. ас. д-р инж. Рада Динкова от Университета по хранителни технологии. Тя е член на Академичния съвет на УХТ от квотата на нехабилитираните преподаватели и преподавател от Катедрата по консервиране и хладилна технология.

Екип само от дами, как постигнахте баланса?…

В интерес на истината – с лекота. Всяка от нас имаше идея какво иска да направи и след няколко срещи успяхме да се обединим върху една, явно сполучлива, комбинация. Всяка пое роля, която да й отива, и екипът се сработи чудесно.

Инженерните науки като че ли увличат повече мъже. Ще разкриете ли кодове от света на жената инженер?

Има нещо вярно, а и като цяло виждам, че напоследък няма голям интерес, за съжаление, към инженерните науки. Лично за мен те винаги са били интересни. В тях има логика и подреденост. Започваш от „А“ и нареждаш пъзела до „Я“, а по пътя решения и възможности – много. Харесва ми, че напоследък се залага все повече на креативните решения и може да се кривне от утъпканите пътеки…

По-различно ли е да си носител на екипен приз, сравнен с индивидуалния?

Много по-хубаво е. Чудесно е човек да работи в екип. За мен е повече от радостно, че през изминалата година успях да работя не с един, а с два страхотни екипа. Мисля, че по този начин всеки може да постигне много повече и да надгради „аз“-а.

Да въведете читателите  във Вашия проект, заел първата позиция…

MAKEit е 3-годишен проект, съфинансиран от Университета във Варшава и EIT Food, ръководен от университета в Кеймбридж. Проектът е насочен към големите предизвикателства около създаването на по-интелигентни, опростени и по-устойчиви хранителни вериги в цяла Европа, чрез поредица от MAKEathons. В случая ние взехме участие в MAKEathon FRUVEG. Поставеният казус беше как да поддържаме и да подпомогнем принципно намаляващия прием на  плодовете и зеленчуците по време на криза (напр. пандемия)? Този хакатон използва бърз процес на прототипиране, което е чудесно, тъй като в рамките на няколко дни можеш да видиш как реално би изглеждала идеята ти. Както и повечето участващи екипи, нашата цел беше да създадем продукт, който да позволи скъсяване на така или иначе дългата хранителна верига по един устойчив и екологосъобразен начин.

All in a NUTshell е продукт, предназначен за местните фермери и малкия бизнес, изправен пред проблемите с намаляването на пластмасите, удължаване на срока на годност и свежестта на продуктите и намирането на нови канали за доставка на плодове и зеленчуци до клиентите. Като, за разлика от съществуващите кутии за доставка, ние предлагаме биоразградими кутии с контрол на етилена и температурата, които да предоставят необходимата информация, удобство и забавление.

Как идва синхронът, когато в екипа влизат представители на различни национални науки или при точните науки има възможност за универсализация, и това улеснява?

Никога не съм била привърженик на унифицирането. Работата в мултикултурна среда е интересна – научаваш много за света и как работи той в различните географски ширини. Облагородяващо и забавно е!

Дали в различна държава, или континент, дори в един град или работно място – всеки има различнем мироглед, и това е ценното на работата в екип. Всеки може да гледа в една точка, върху един проблем, но го вижда от различен ъгъл. А когато целта е обща, различните гледни точки са много полезни за постигането на добър и ползотворен за всички ефект.

Университетът по хранителни технологии отваря нови посоки в комуникацията  „наука-бизнес”. Ако се интерпретира това  взаимодействие с оглед на Вашия екип – изследователи и мениджъри, какво следваме да бъде констатирано или предположено?

Мисля, че отдавна сме прескочили момента на правене на наука за самата наука. Посоката, в която върви и ЕС, е към реализирането на някакъв продукт, на нещо реално приложимо. Не бих могла да говоря от страна на бизнеса, на който и без това е трудно, особено сега, в ситуацията на Covid-19,  но съм сигурна, че вече и производителите са убедени в необходимостта от пренагласяне и гъвкавост, за да могат да отговарят на очакванията на потребителите, които пък са силно изменчиви. Така че връзката между бизнеса и университетите трябва да се засилва и само със съвместно сътрудничество могат да се получат наистина добри резултати за всички заинтересовани страни.

Къде са съсредоточени научноизследователските интереси на д-р Рада Динкова?

Съвсем честно да си призная – навсякъде. Имам малък проблем със средоточаването върху една линия на работа. Напоследък се хващам, че след всеки разговор с познат или колега ми идва по някоя нова идейка. Страшно много си харесвам работата и хубавото е, че участието в такъв тип инициативи помага и при работата със студентите.

Завършвате Франкофонския център на УХТ. Лично според Вас каква е ролята на чуждите езици за актуалността на  изследователя?

Основна. Светът е отворен и за всеки любознателен и свободомислещ човек е важно да говори поне един-два чужди езика. България е чудесно място, но тя все пак е част от света. Възможностите са много, а стават безгранични, когато можеш свободно да обменяш опит и да комуникираш неограничено с останалия свят.

Без кое от традицията не може в науката и как тълкувате израза  „модерна наука”?

Започнахме разговора с инженерните науки, базата си е база – математика, физика, химия, няма как да градиш стабилна сграда на плаващи пясъци. Не разбирам термина „модерна наука“ – като всичко останало, ние се развиваме. Науката си е наука, в каква насока ще се развива, вече е въпрос на разбиране за света и мисъл как да подобрим бъдещето си.

Интердисциплинарността  в научните изследвания се разширява. В този смисъл тя допринася за анализа на едно явление, разглеждано изследователски от различни позиции и с различен подход,  или това плюс още нещо?…

Интердисциплинарността е в основата на добрите резултати. Както коментирахме, за да изчистиш и решиш ефикасно един казус, добре е да го погледнеш от всички страни. Далеч съм от мисълта да ставаме или пък да правим нашите студенти всичколози, напротив, ще се върна на екипната работа – много глави мислят по-добре от една, колкото и голяма да е тя.

Идва нова кандидатстудентска кампания, бяхте от академичните посланици на УХТ в предходната. В каква посока върви Университетът по хранителни технологии и подготвяте ли новости в предизвикателствата за бъдещите си студенти?

Това е въпрос за ръководството, но да. Със сигурност ще се постараем да направим една силна кандидатстудентска кампания, защото има какво да покажем и да дадем на бъдещите студенти. Университетът е жив организъм и ние се адаптираме ежедневно към ситуацията и очакванията, но и се стараем да предвидим бъдещите такива.

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »