УХТ даде старт на национален проект за модернизация в науката

В On-Line срещата участваха представители на 8-те партньорски организации

Учени от Университета по хранителни технологии, Аграрен университет, Пловдивски университет, Медицински университет, Тракийски университет,  Агробиоинститут, Българска агенция по безопасност на храните и AgroHub.bg започнаха работа по проект за изграждане на Национален научно-иновационен комплекс „Научно-изследователска инфраструктура в областта на храни, хранене и здраве, обвързана с участието на България в паневропейска инфраструктура FNH-RI (FNH-RI BUL)“. Целта на проекта е да се изгради научна инфраструктура с уникално  оборудване за провеждане на изследвания в областта на храните, храненето и здравето и създаване на научно-изследователски потенциал за решаване на задачи от фундаментален и приложен аспект в агрохранителната система, биотехнологиите и медицината.

Поради противоепидемичните мерки откриващата среща между представители на партньорските организации в създадения през 2020 г. консорциум с координатор Университета по хранителни технологии се проведе оn-line. В началото ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов, приветства представителите на седемте партньорски организации и изрази увереност, че богатият опит, знанията и добрите партньорски взаимоотношения ще превърнат Пловдив в център на научни изследвания в областта на хранителните технологии, селското стопанство, медицинската наука и биотехнологиите.

Проф. Ангел Ангелов, координатор на проекта и  ръководител на Център за интердисциплинарно обучение по качество и безопасност на храните, катедра Биотехнология в УХТ, представи целите, дейностите и очакваните резултати от изпълнението на проекта. Той акцентира, че предстои да се изгради стабилно партньорство и възможност за взаимовръзка и синергия в различни научни области – хранителни, селскостопански науки и медицински науки, което ще доведе до значими научни разултати, оценени на международно ниво. Иновативните научни разработки ще бъдат полезни и за бизнеса, където не само ще помогнат за разрешаване на съществуващите проблеми, но и ще допринесат за сериозното модернизиране на агрохранителната верига, биотехнологиите и медицината.

За целите на проекта са предвидени близо 5 млн. лв. за период от 5 години, стартирайки от 2020 г. От месец юни тази година Националният научно-иновационен комплекс FNH-RI BUL ще стане част от паневропейска научна инфраструктура Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI). Тя се координира от Университета на Вагенинген, Нидерландия и включва редица университети и изследователски центрове от 19 страни от Европа и Канада. По този начин Университетът по хранителни технологии ще участва в провеждането на междудисциплинарни изследвания на хранителните навици на Европейските граждани с различна култура на хранене и съответстващото им влияние върху тяхното здраве и устойчивостта на околната среда.

Новини

Покана за Академичен съвет
януари 21, 2022От
УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“
януари 19, 2022От
Държавата поема висшето образование за 27 земеделски специалности
януари 14, 2022От
Задочници в УХТ: Несериозно е 3-ма да пречат на повече от 300 студенти
януари 12, 2022От
ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ- ПЛОВДИВ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪВЕДЕНИТЕ СЪС ЗАПОВЕД № 963/08.12.2021 г. НА РЕКТОРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ
януари 11, 2022От

Related Posts

Translate »