Енологът на 2020 година: Професията винар дава голям шанс за реализация

Инж. Николай Катеров e  главен технолог на „Мидалидаре Естейт“, с. Могилово, Стара Загора. Във винарския бранш е от 25 години. В „Мидалидаре Естейт“ работи от 2009 година. Разговаряхме с него след избирането му за енолог №1 на България за миналата година за престижа на професията и какви възможности дава образованието в Университета по хранителни технологии.

Станахте енолог на 2020 г. Как приемате това признание на гилдията?

– Искам най-напред да изкажа моята благодарност към Съюза на енолозите, които ме номинираха.  Благодарен съм и на  всички колеги от виненото общество, гласували ми това доверие. Колегите ме познават много добре и това, че са се спрели на мен, е огромно признание и лична гордост за мен, защото хората във винарския бранш ценят добрата работа.

Отличието е свързано с продукта вино, който не е чисто енологичен, а емоционално технологичен продукт. Затова тази оценка e и толкова важна.

– Къде формирахте „изтънчения си вкус и експериментаторския си дух“ като енолог?

– Работил съм и в големи предприятия, и в по-малки. Трупал съм опит и в чужбина, където съм практикувал в държави, в които се отделят изключително много средства за инвестиции във винопроизводството. Тази съвкупност от обстоятелства ми е помогнала по отношение наорганизацията на самото производство.

В избата, където работя в момента, имаме възможността да творим нови продукти. В една такава малка фирма имаш шанса да направиш нещо стойностно, защото решенията ги взима самият технолог.

– Може ли да се каже, че работата на енолога е творческа?

– Да, определено. Известно е, че виното не е рецептурен продукт. Макар че следваме някаква технология и насоки, творчество определено има. Това не е работа, която се върши с работно време от 8 до 17:00 часа.

– Като заговорихме за вкусове, голяма ли е разликата в предпочитанията на консуматорите у нас и в чужбина?

– Общото е, че предпочитанията у нас и в чужбина се  подчиняват на определени модни тенденции. Иначе разнообразието в европейските вкусове е голямо. В България има ясно изразена тенденция – сякаш по-голяма част от хората предпочитат червените вина. В последните години навлязоха и непознати  за България сортове грозде като „Сира“ и „Малбек“, които доскоро липсваха дори като насаждения.

– Как си избрахте тази професия или тя намери вас?

– Аз се насочих към професията, тъй като ми звучеше интересно и любопитно.  Когато започнах да уча в Университета по хранителни технологии, разбрах, че е доста трудна, но и много престижна. В същото време още тогава осъзнах, че ми дава доста голяма възможност за реализация. Ако си решил да учиш винарство и да се занимаваш по-късно с това, имаш доста голям шанс да продължиш.

– Какво е ролята на енолога във винопроизводството?

– Бутилката вино е плод на колективен труд, защото във винопроизводството участват много хора. Ако го няма енолога обаче, нищо не се получава, колкото и нескромно да звучи. Най-важно е всички участници в процеса да имат обща цел, да гледат в една посока и тогава се получават добрите резултати.

– Значи Университетът по хранителни технологии има важна роля за вашето развитие?

– Основополагаща. Това е мястото, където човек се сблъсква с основите на винопроизводството. В него намираш отговора дали ставаш за таза работа, или си сбъркал. В УХТ се формират отношения с колеги и преподаватели, с които после продължаваме да поддържаме контакти, защото те ни помагат като консултанти.

В момента при нас идват студенти от УХТ на практика и неволно правя сравнение с времето, когато ние учехме. Нашата практика беше през месец март, според учебния план тогава.  Имаше немалко посещения във винарски изби, но еднодневни.

В последните 15 години студентите директно влизат във винарските изби

Те работят шест седмици в дадена изба, което е добра възможност за тях, защото обхващат един пълен цикъл от производството. За тях е много ценно да работят в реални условия. Получават практически умения и създават контакти с фирмите. Затова не са редки случаите, когато стажуването в едно място прераства в постоянна работа. Ако това не е най-доброто, какво е?

Ползата е двустранна. За избите това са сезонни работници, но са на друго, по-високо професионално ниво, съзнанието им е друго, те са много по-компетентни  и отговорни.

В нашата изба през последните години развиваме доста успешно и винен туризъм и в това отношение бяхме подпомогнати от УХТ. В избата се организират и винени турове, като колегите, които ги водят, бяха обучени от преподавателите в университета. Сега те смело работят с гостите на избата, на които предоставят информация, която не са заучили от интернет.

– Ако ви поканят, бихте ли се срещнали с кандидат-студенти в УХТ?

– Да, с удоволствие.

– Какво бихте им казали?

Нашата специалност не е лека, но е много стойностна. Ако завършиш успешно, можеш да работиш не само в България, а и в чужбина, нещо, което по наше време беше немислимо.

От друга страна, предварително трябва да знаят, че ги чака доста сериозно учене

Дори и човек да не работи във винарна, има много други професии, свързани с тази сфера – сомелиер, създател на винени листи, винен журналист. Можеш да участваш в екипи, които създават диети с вино, а също в дегустации или да работиш във винения туризъм.

Нека студентите да не избират бъдещата си професия по това колко лесно може да се завърши специалността, а да търсят  възможностите за реализация. Още повече че сега са наясно с какво ще се занимават, какво  се прави в една винарска изба. Оценката не идва веднага, изисква търпение и постоянство.

– Работите ли върху нови продукти?

– Да, непрекъснато. През миналата година непосредствено преди Коледа стартирахме  един нов продукт – висок клас купажно вино „Мултивинтидж“, където са събрани три реколти. Основната е от 2019-а. В него сорт „Малбек“ е над 75%.  Тази година предстои откриване и на нова изба за естествено пенливи вина с годишен капацитет 50 000 бутилки.

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре ​- Midalidare Sparkling Wine. През 2020 г. най-добрата селекция – Midalidare Sparkling Gold, е представена на пазара. Вино, произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 48 месеца съзряване върху утайката и направено с изключително внимание върху детайла.

– Вашето послание към любителите и консуматорите на виното?

– Трябва да има един своеобразен здравословен култ към виното, защото това е напитка, която съществува от хилядолетия и е намерила място в живота на хората. Нищо в нея не се е променило. Много други продукти са се появявали и изчезвали. Виното винаги е съдържало два елемента – на удоволствието и на общуването с боговете в древността. Това продължава и сега.

В България все още липсва практиката  да се консумира вино и да се рекламира, дегустира и представя пред клиентите.

В същото време в нашата страна се произвеждат много качествени вина

За червеното вино е известно, че съдържа ресвератрол, който в сорта „Сира“ е десет пъти повече, отколкото в другите. То е естествен силен антиоксидант с огромно биологично значение за тялото, но трябва да се внимава с количеството. Защото, за да очакваш положителен ефект от антиоксиданта, не трябва да натрупаш негативен от алкохола.  Carpe diem! (Грабни момента!)

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »