Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии – Пловдив разработиха Национално меню

Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии – Пловдив разработиха Национално меню. В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната.

“В България кулинарният туризъм печели все повече почитатели и с всяка изминала година потреблението му нараства. Възродените регионални фестивали на много места в страната успяват да покажат уважението, което се отдава към даровете на природата и начина на тяхното приготвяне по начина, по който са го правили предците ни. Именно затова националното меню включва автентични вкусове и храни, разнообразието от които искаме да покажем както на сънародниците ни, така и на всички гости на страната ни”, заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. И допълни, че отчитайки потенциалът на този продукт е показателно, че той трябва да бъде приоритетно развиван.

Националното меню на страната представлява събирателен център на традиционния български вкус, който е пряко свързан с религиозните празници.

Надяваме се нашата инициатива да е в помощ и на ресторантьорския бизнес и те да намерят подходящи типични родни ястия, които да предлагат в своите места за хранене, коментира вицепремиерът.

При реализацията на инициативата са разработени и 9 специфични менюта за 9-те туристически райони на страната, определени със заповед на министъра на туризма, в изпълнение на разпоредбите на Закона за туризма.

При разработването на Националното меню е направен преглед и анализ на развитието на националната кухня. Отчетени са редица важни характериски оставили траен белег върху кулинарното разнообразие и традиции у нас.

По време на подготовката са проучени физико-географските особености на районите в страната и демографският профил на населението. Разгледани са различни исторически периоди на развитие и влиянието им върху кулинарните навици на обществото. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ.

Проектът представлява пример за моделно структуриране на типични продукти и ястия от туристическите региони, както и за локално представяне на техните особености.

Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.

Министерството на туризма съвместно с Университета по хранителни технологии – Пловдив и представители на шеф-готвачите откроиха 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които бяха пресъздадени в 9 тематични видеа. Клиповете ще допринесат както за промотиране на инициативата, така и за повишаване на познаваемостта на традиционните български ястия, коментира вицепремиерът. По думите й това ще допринесе и за насърчаване на пътуванията към районите през цялата година и за утвърждаване на България, като 4-ри сезонна туристическа дестинация. Видеата могат да бъдат гледани на официалния туристически портал bulgariatravel.org (https://bulgariatravel.org/%d0%bc%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0…), както и в Националния туристически информационен център в НДК.

Национално меню-изтегли файл

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »