Акция по кръводаряване в УХТ в навечерието на 24 май

С акция „Дарете кръв, подарете живот“ студентите от Университета по хранителни технологии стартираха седмицата на духа в навечерието на 24 май. Инициативата е на Клуба по туризъм и с нея членовете подсказват значението на кръводаряването, като символ на живот.

Точно в 9 ч. екип на Центъра по трансфузионна хематология разположи подвижния модул в двора на висшето училище. В акцията се включиха студенти, преподаватели и служители от УХТ.

Пред нас председателят на Клуба по туризъм Анастасия Христова подчерта, че акцията има за цел да популяризира доброволното кръводаряване сред младите хора и преди всичко в студентската общност.

Включилите се в акцията с усмивка споделиха, че за първи път кръводаряват и се чувстват удовлетворени и че отново биха го направили.

Сърдечни благодарности към ръководството, студентите и служителите, както и към Клуба по туризъм  в УХТ за оказаната подкрепа и отговорно отношение към акцията по кръводаряване, изрази директорката на Центъра по трансфузионна хематология д-р Соня Джевизова. Това е първата мобилна акция, организирана веднага след спада на случаите в третия пик на пандемията у нас. Подобни кръводарителски кампании са традиционни за висшето училище, оттам редовно и от години се отзовават на нашите призиви, отбеляза д-р Джевизова.

Тя уточни, че по лекарска преценка всеки участник дарява между 410 и 450 мл. кръв в зависимост от неговото състояние. Работи се с индивидуални комплекти, което гарантира пълната безопасност на включилите се. Ако сред младежите има преболедували от COVID-19, кръвта ще бъде тествана за антитела и ще бъде преработена в плазма за лечение на пациенти в тежко състояние.

Кръводаряването в УХТ ще продължи и утре – 18 май 2021 г., от 9 до 13 ч. в двора на висшето учебното заведение.

[gdlr_widget_box background=“#192f59″ color=“#ffffff“ padding=“30px 45px“]

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

[gdlr_core_space height=“40px“]

Social Info

[gdlr_core_social_network facebook=“#url“ twitter=“#url“ linkedin=“#“ skype=“#“ instagram=“#“ google-plus=“#“ icon-color=“#3db166″]

[gdlr_core_space height=“40px“]

[gdlr_core_button button-text=“Student Resources“ button-link=“#“ button-link-target=“_self“ margin-right=“20px“ border-radius=“2px“ padding=“16px 27px 18px“ ]

[/gdlr_widget_box]

Translate »