Акция по кръводаряване в УХТ в навечерието на 24 май

С акция „Дарете кръв, подарете живот“ студентите от Университета по хранителни технологии стартираха седмицата на духа в навечерието на 24 май. Инициативата е на Клуба по туризъм и с нея членовете подсказват значението на кръводаряването, като символ на живот.

Точно в 9 ч. екип на Центъра по трансфузионна хематология разположи подвижния модул в двора на висшето училище. В акцията се включиха студенти, преподаватели и служители от УХТ.

Пред нас председателят на Клуба по туризъм Анастасия Христова подчерта, че акцията има за цел да популяризира доброволното кръводаряване сред младите хора и преди всичко в студентската общност.

Включилите се в акцията с усмивка споделиха, че за първи път кръводаряват и се чувстват удовлетворени и че отново биха го направили.

Сърдечни благодарности към ръководството, студентите и служителите, както и към Клуба по туризъм  в УХТ за оказаната подкрепа и отговорно отношение към акцията по кръводаряване, изрази директорката на Центъра по трансфузионна хематология д-р Соня Джевизова. Това е първата мобилна акция, организирана веднага след спада на случаите в третия пик на пандемията у нас. Подобни кръводарителски кампании са традиционни за висшето училище, оттам редовно и от години се отзовават на нашите призиви, отбеляза д-р Джевизова.

Тя уточни, че по лекарска преценка всеки участник дарява между 410 и 450 мл. кръв в зависимост от неговото състояние. Работи се с индивидуални комплекти, което гарантира пълната безопасност на включилите се. Ако сред младежите има преболедували от COVID-19, кръвта ще бъде тествана за антитела и ще бъде преработена в плазма за лечение на пациенти в тежко състояние.

Кръводаряването в УХТ ще продължи и утре – 18 май 2021 г., от 9 до 13 ч. в двора на висшето учебното заведение.

Новини

V-та научно-техническа конференция „Опаковки – тенденции в развитието и приложението“
август 10, 2022От
УХТ В ТОП 3 НА ВИНАРСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В СВЕТА
август 8, 2022От
УХТ В СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО СЪС СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН ВИНАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
август 5, 2022От
Стартира изпълнението на Национална програма „Млади учени и постдокторанти – 2“
август 5, 2022От
УХТ- ОБЯВЯВА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРИЕМ ЗА НЕЗАЕТИТЕ МЕСТА
август 4, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »