С творби на талантливи студенти УХТ започна честванията за 24 май

„Обичам да пиша, защото така давам шанс на сърцето да мечтае и много да обича. Обичам да пиша, тъй щото да давам надежда на всеки.“ Тези думи на Катерина Кайтазова цитира гл. ас. Станко Станков от катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ, за да я представи на литературното четене, наречено „Настроение за 24 май“. Презентирана бе втората стихосбирка на първокурсничката от специалност „Хранене и туризъм“ – „По етажите на любовта“.  Първата е озаглавена „Къща за гости“ и е издадена през 2015 г.

Срещата бе организирана по инициатива на Стопански факултет със съдействие на доц. д-р Петя Несторова, директор на Департамента по езиково обучение, физическо възпитание и спорт във висшето училище и се проведе в зала „Хоризонт“. Събрали сме се в навечерието на 24 май, празника, който винаги титулуваме с много „най“ – най-българския, най-обичания, най-светлия, изричани с вълнение, любов и убеденост, каза тя.

Представянето е част от проявите, с които университетът отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  В него се включиха преподаватели, студенти и служители от университета. Стиховете й бяха четени от нейни близки и приятели, сред които истински фурор предизвика участието на 4-годишния – Йоан Мануков, който сам изяви желание и рецитира на един дъх нейно стихотворение.

Гост на литературната среща беше и учителката й от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника Донка Николова, благодарение на която Катерина следва в УХТ. На четенето присъстваха и двамата заместник-ректори – доц. д-р Атанаска Тенева и доц. д-р Христо Спасов.

Доц. Несторова изненадата присъстващите, като представи още две авторки – също студентки в УХТ, второкурснички от  специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“. Юлия Арикова и Полина Забунова са от Молдова. Пред аудиторията бяха представени техни есета, в които двете момичета разкриват своите вълнения по повод 24 май, буквите и словото.

Катерина бе отличена с грамота от Студентския съвет за постижения в художествената и културна дейност. Зам.-председателят Пламен Петров обяви, че талантливата поетеса ще получи и парична награда, за да продължи да се развива и за в бъдеще.

„Благодарим на Катерина, която ни създаде това прекрасно „настроение за 24 май“ и превърна тази среща в празник на духа и на българщината. Признателни сме и на проф. Нанко Бозуков, ръководител на Катедрата по информатика и статистика, открил младата поетеса и дал идеята за това вълнуващо тържество“, заяви доц. Тенева. Доц. Спасов увери, че следващата студентска  културна проява ще е за Деня на Будителите – 1 ноември. Тогава очакваме още колеги да се включат и да представят своите таланти.

 

[gdlr_widget_box background=“#192f59″ color=“#ffffff“ padding=“30px 45px“]

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

[gdlr_core_space height=“40px“]

Social Info

[gdlr_core_social_network facebook=“#url“ twitter=“#url“ linkedin=“#“ skype=“#“ instagram=“#“ google-plus=“#“ icon-color=“#3db166″]

[gdlr_core_space height=“40px“]

[gdlr_core_button button-text=“Student Resources“ button-link=“#“ button-link-target=“_self“ margin-right=“20px“ border-radius=“2px“ padding=“16px 27px 18px“ ]

[/gdlr_widget_box]

Translate »