Българин, завършил УХТ, създаде собствена винарна в САЩ, „Кукери“ с множество награди зад океана

Петър Кирилов от Тополовград е завършил УХТ-Пловдив, учил е „Технология на виното и високоалкохолни  напитки“.  Когато става на 25 години, кандидатства за „зелена карта” в САЩ и я спечелва. Започва работа като технолог зад океана и до ден днешен това е постоянната му работа. Първата му официална работа в САЩ е във високотехнологичната и иновационна компания за обработка и производство на вина Vinovation. Tя се занимава основно с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза.

Обзет е от желание да създаде нещо свое и когато човек търси, намира. Забелязва, че гроздето на един планински хълм е по-различно и се заема с него. Готовата продукция кръщава „Кукери“ и го създава според нашите обичаи. Българското вино, което расте на американска почва, печели медали и отличия, а  името, което носи, буди носталгията на българите там и предизвиква любопитството на американците.

Разговаряме с него преди кандидатстудентския изпит на 1 юли.

 

– Г-н Кирилов, на колко години бяхте, когато разбрахте, че ще се занимавате с производството на вино?

– Точно не мога да кажа на колко години съм бил, но още от малък с ентусиазъм и желание съм се включвал да помагам на баща ми в производството на домашно вино и ракия. Може би още от тогава в мен се е зароди интересът и любопитството да науча повече за магията на винопроизводството. Така че искрата в мен се запали тогава и продължава и до днес.

– Завършили сте Университета по хранителни технологии. Как избрахте тази специалност?

– Да, завърших УХТ през 2002 г. като магистър със специалност „Технология на виното и високоалкохолни  напитки“. Изборът ми беше провокиран от интереса ми да науча повече за технологията на виното и така се насочих към тази специалност.

– На кои преподаватели сте особено признателен?

– Благодарен съм  на всичките си преподаватели от катедра „Технология на напитките “ мисля , че всеки един от тях със знания и професионализъм е допринесъл за бъдещото ми изграждане като технолог.

– Как се роди идеята да направите собствено вино в Калифорния? Какво ви провокира да вземете това решение?

– Идеята ми се роди спонтанно и беше провокирана от интереса ми kъм Каберне Совиньон, идващо от лозов масив  в планинският район  Mt. Veeder на известната долина Напа. Исках да създам малки партиди висококачествено вино, с което да покажа своята идентичност а чрез името на виното „Кукери“ да разкажа и за корените си и мястото откъдето идвам. Мачкам го на ръка, нещо, което съм правил с баща ми в България. Обяснявам на хората кои сме и откъде идваме, за нас това си е гордост. Аз се гордея, че съм българин и винаги съм го заявявал.

– Колко време ви отне да развиете бизнеса си в САЩ?

– Да развиеш бизнес е дълъг и изпълнен като с трудности, така и с много предизвикателства  процес,  който при мен започна през 2013 година и продължава и до днес.

– Имате ли модел за подражание в работата?

– По скоро модел на работа, отколкото модел за подражание.  И той е да обичаш това което правиш, да даваш 100% от себе си и да търсиш начини да се учиш и самоусъвършенстваш постоянно.

– Какви награди, медали и отличия сте спечелили с вино „Кукери“ зад океана.

– Вината ми са добре приемани и оценени, на всеки винен конкурс, на който съм участвал. Печелил съм множество златни медали, а също така миналата година едно от Кабернетата ми спечели златен медал и  100 точки за най- добро в категорията си вино. Последната ми награда е сега месец юни и е отново златен медал за 2017 Кукери Mt.Veeder Каберне Совиньон.

– Кои хора предпочитат вашето вино?

– Хората предпочитащи моите вина са любителите  и ценители на Кабернета.  Аз лично предпочитам Каберне Совиньон и Бордо блендове и бих казал, че почти всеки ден се наслаждавам на чаша вино.

– Какво бихте казали на студентите? А на кандидатите да учат в УХТ?

– На всички настоящи студенти бих казал да обичат това, което правят и да дават най- доброто от себе. Пожелавам им успешно дипломиране и разбира се да се реализират като специалисти след това. А на кандидат-студентите желая успех на приемните изпити, учете, дерзайте, сбъдвайте мечтите си! Също така и изборът на университет е важен и смятам, че УХТ-Пловдив  е един от най-реномираните университети на България и на Балканите, предоставя качествено образование, което е гаранция за бъдеща успешна реализация.

– Смятате ли да внасяте вино в България?

– На този етап не съм мислил за това,  но се надявам някой ден  в бъдеще и това да се случи.

– Каква е разликата и кое е общото в употребата на вино в САЩ и България?

– Мисля че и на двете места хората искат да пият хубави и качествени вина на приемливи цени, a разликата е, че в САЩ избора е много по-голям.

– Какво можем да научим за винопроизводството от американците?

– Доста неща можем да научим от тях както за винопроизводството, така и за лозарството, защото това e един доста развит и успешен отрасъл, който генерира милиарди долари всяка година и се инвестират много пари в техника, специалисти и иновации.

– А ние какво можем да им предложим?

– Ние българите сме практични и винаги сме успявали с малкото,  което разполагаме да постигнем много, също сме и много трудолюбиви  и  научени да се справяме с всякакви трудности и предизвикателства. Всички тези наши качества са добре посрещнати и оценени навсякъде по света.

– Могат ли младите хора да реализират американската мечта у нас?

-Смятам, че младите хора могат да реализират мечтата си и тук и все по-често ги виждаме и им се възхищаваме. Има много хора които са успели да се реализират професионално и имат успешни бизнеси в България, за което ги адмирирам. Надявам се все повече млади хора и специалисти да останат и развиват своята кариера и бизнес  в България и да сбъдват мечтите си.

Моят съвет към начинаещите предприемачи в тази област е да се вслушват задължително в съветите на хората, които вече са минали по този път. Вино се прави от векове и ще продължи да се прави много след нас.

 

 

Снимков материал любезно предоставен от: Петър Кирилов

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »