Учени и студенти от УХТ произведоха няколко стила пиво с хмел от Жатец

Има ли нещо по-хубаво от студена бира в жегите? Отговорът на любителите на кехлибарената напитка е известен. Не са малко обаче консуматорите, които усилено търсят на пазара нещо ново, по-различно като вкус.

В отговор на точно тези търсения преподаватели и студенти от Университета по хранителни технологии започнаха работа с нови сортове хмел, вложени като сухо охмеляване, за да увеличи ароматно-вкусовия профил на пивото, а не само горчивината му. Гл. ас. д-р Петър Недялков от катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ посочи, че заедно със студенти от редовна и задочна форма на обучение са произвели няколко ейлови пива. В техния състав са вложени хмелове, предоставени от Института в Жатец в Чехия, чиято основна дейност е свързана с разработване и отглеждане на нови сортове хмел, иновации в агротехниката, анализи на състава на хмела.

Сортовете, които бяха предоставени за получаването на лабораторното пиво, все още не са пуснати за свободна продажба на пазара, което прави полученото пиво уникално към момента. Освен студентите, участвали в производството на ейловете, гости и бъдещи студенти на университета, имаха възможност да опитат в Деня на отворените врати за кандидат-студенти на 10 юни 2021 година. Всички бяха единодушни в оценката на питиетата – изключително приятни за консумация.

Гл. ас. д-р Недялков отбеляза, че моментът на добавяне на хмела е също толкова важен, колкото и качествата му. В случаите, когато се търси много интензивен аромат, сухото охемляване е почти задължително. То е било характерно за английските ейлове от 19-ти век, когато хмелът се добавял в бурето, непосредствено преди пълнене.

От катедрата припомниха, че проведените през последните години множество изследвания и за пореден път показват, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания.

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »