Екстракт от свежи рози вместо натриев глутамат в колбасите Тази и още интересни теми дискутираха учени от 9 държави на конференция, организирана от УХТ и БНАЕМПК в Пловдив

Възможностите     за прилагане на биологично активни субстанции от натурален произход на етерично-маслени култури, като роза дамасцена, лавандула, мента, ядкови семена, зърнени култури и техните отпадъци дискутираха наши и чужди учени на конференцията „Медицински, ароматни и ядливи растения и странични продукти при тяхната преработка (MAEP&WASTE): Използване и оползотворяване за устойчива и кръгова икономика“. УХТ бе съорганизатор на международния научен форум, в който участие взеха почти 70 учени от девет държави, сред които проф. Кемал Башер (Северен Кипър), Дейвид Люис (Австралия), д-р Хюлиа Доган (Турция), проф. Анджела Фрейзър (САЩ), проф. Фабиан Вебер (Германия), проф. Салам Ибрахим (САЩ), докторант Алексиос Вардакас (Гърция) и докторант Милуска Циснерос (Италия). Проведени бяха 4 пленарни лекции, 20 кратки презентации и 20 постерни участия.

Университетът има дългогодишни традиции в областта на приложението, технологиите, обработката и оценяването на лечебни, ароматни и годни за консумация растения и техните странични продукти, каза в приветствието си към участниците зам.-ректорът доц. Галин Иванов. Той добави, че учените от повечето катедри в УХТ работят с лечебни, ароматни и ядливи растения и техните странични продукти, получени след преработка.

В резултат на изнесените в Гранд хотел „Пловдив“ на живо и онлайн презентации стана ясно, че натуралните продукти са с широко приложение в почти всички сфери на човешкия живот – храни: млечни и месни продукти, конфитюри, сладка, също и в козметиката, производството на антибактериални и противогъбични средства и на имуномодулатори.

Индиректно екстрактите от натурални суровини и техните обработени отпадъци се използват с висока добавена стойност още при изхранването на дребен и едър рогат добитък.

Резултати от проведени анализи показват, че яйца от кокошки носачки са с изключително богато съдържание на Омега -3, 6 и 9 аминокиселини, което ги прави богати на висок антиоксидативен стрес. Птиците са хранени с фуражна смес от обработен отпадък от етерично-маслени култури – роза, лавандула, мента, безсмъртниче, здравец и други ядкови, зърнени и маслодайни култури.

На форума бе съобщено още, че екстрактът от свежи розови листа, както и обработеният отпадък от тях, може да се прилага за заместване на натриевия глутамат и на други оцветители и консерванти  от химически синтетичен произход, които придават розово-червеникавия цвят на колбасите, сладката, конфитюрите, плодовите и зеленчуковите консерви. Те правят продуктите безопасни за здравето на хората при консумация.

Беше изнесен доклад за получаване на ароматизирани винени напитки с добавка на отпадъчни материали от производството на розово масло. Получените напитки тип розé се характеризират с приятен и мек винен аромат умело съчетан с характерния розов аромат и се отличават с повишена антиоксидантна активност.

Като естествено продължение на мероприятието ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов осъществи работна среща с поканения гост-лектор проф. Кемал Башер. Дискутирани бяха различни въпроси, свързани с конференцията, пандемията и трудностите, които тя поставя пред обмяната на опит и общуването между научните работници в световен мащаб.

В контекста на здравословния начин на живот, който импонира със стремежа за опазване на околната среда, научно-приложната дейност, представена на конференцията е от изключително значение, защото е практически насочена към хранително-вкусовата и към индустрията за здраве и красота.

А в духа на зелената сделка, която засяга всички страни от ЕС, директивата за устойчиво развитие и оползотворяване на суровините, както и изграждането на зелена кръгова икономика, се влагат огромни усилия, научен потенциал и енергия за постигане на познания за потенциала на натуралните съставки и техните отпадъци, посочи Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК).

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »