УХТ откри академичната учебна година, стартира лекции и упражнения присъствено

Университетът по хранителни технологии (УХТ) се утвърди като най-авторитетната школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологии през своята 68-годишна история. Това каза в приветствието си по повод официалното откриване на новата академична година ректорът проф. д-р Пламен Моллов и  се обърна  с „Добре дошли“  към  първокурсниците.

Основното предимство на нашите студенти е успешната им реализация на пазара на труда, което се дължи на високото ниво на преподаване в университета и умелото съчетаване на атрактивни специалности, разработени чрез умело съчетаване на дългогодишни традиции, креативност и новаторство, продължи ректорът. Според него всичко това дава самочувствие на академичната общност като образователен лидер в сферата на хранителните технологии и увери студентите, че знанията, които ще получат в УХТ, времето и усилията, които положат, ще се превърнат в най-ценния им житейски капитал.

В мое лице се вижда връзката между науката и бизнеса, с която се гордея, каза в приветствието председателят на 39-то Народно събрание доц. Борислав Великов. Той припомни, че партньорството му с университета датира от доста време, а заедно с колегите на проф. Моллов е внедрявал модерната технология за студена пастьоризация на плодовете и зеленчуците. Това е нещо, което безспорно ще бъде интересно и на студентите, които сега навлизат в науката и практиката, посочи той и поздрави студентите от първи курс за избора им да учат в УХТ.

Зам.-министърът на туризма Мария Белколева увери студентите, че тяхната роля в отрасъла е огромна, за да бъде реализирана новата политика и въведени успешни практики в сектора, свързан с всички области на родната икономика.

Динамиката на икономиката и висококонкурентният пазар на труда в Европейския съюз  налагат да бъдат осъвременени принципите на обучение у нас, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на откриването. „Земеделският сектор има нужда от добре образовани специалисти, които да продължат да го развиват и занапред“, подчерта той.

Университетът по хранителни технологии е мястото, където академизмът среща практиката, заяви зам.-областният управител Даниела Николова. Тя призова студентите да черпят с пълни шепи от знанието, до което се докосват, и изтъкна, че ректорът проф. Моллов със своя авторитет и визионерство е утвърдил УХТ на водещо място не само в страната, но и в световен мащаб.

Зам.-кметът Стефан Стоянов определи Пловдив като икономическо чудо, превърнало го за кратко в желано място за работа и живот. Част от този успех несъмнено се дължи на висшите училища и на УХТ. Той призова студентите да учат и да участват активно в международните образователни програми, за да гарантират по-нататъшното развитие на икономиката.

Отговор на приветствията от името на първокурсниците поднесе Исабела Михайлова, приета с максимален бал 24 в специалност „Анализ, контрол и екология на храните“. Тя увери, че въпреки различията си, всички са готови да покоряват нови върхове. Обединени са от стремеж към нови знания и хоризонти.

Сред гостите на откриването бяха Мехмед Дикме, министър на земеделието и горите 2001-2005 г., бивши ректори на университета, председателят на Съвета на настоятелите на УХТ Стойко Кировски и негови членове, представители на пловдивски висши училища, на държавната и местната власт.

Утре всички студенти започва обучението  присъствено. Ръководството е в готовност веднага да премине към работа в електронна среда на обучение при разрастване на заболеваемостта от COVID-19. Проявявайки загриженост за здравето на учащите в УХТ, на всеки първокурсник и тази година бе осигурен персонален таблет за ползване през целия период на обучение.

Проф. Моллов връчи лично студентските книжки и таблетите на 7-те първокурсници, приети с максимален бал:

Асен Гечев – специалност „Компютърни системи и технологии“

Елия Ерменкова – специалност „Технология на виното и пивото“

Исабела Михайлова – специалност „Анализ, контрол и екология на храните“

Лидия Георгиева – „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“

Момчил Иванов – специалност „Биотехнологии“

Никол Караганова – специалност „Храни, хранене и диететика“

Силвия Лесова – специалност „Технология и качество на храни“

  

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »