УХТ СЕ ВКЛЮЧИ АКТИВНО В 13-ТО ИЗДАНИЕ НА „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“

Университетът по хранителни технологии участва активно в организирането на 13-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Ректорът проф. д-р Пламен Моллов бе сред хората, дали официалното начало заедно със служебния министър на туризма Стела Балтова, кмета на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Ангел Стоев, председателя на Общински съвет в Пловдив инж. Александър Държиков и проф. д-р Диляна Вичева, зам.-ректор на Медицински университет- Пловдив.

Дефилето традиционно привлича гости от страната, които идват специално в Пловдив и Стария град. Значителен беше интересът и на чужденците. В продължение на 3 дни 16 от възрожденските къщи в Стария град бяха отворили гостоприемно врати за срещи с приятели, дегустация на хубави български вина и на вкусна храна.

Кметът Здравко Димитров пожела на посетителите незабравими моменти в най-хубавия град в България, а на участниците – успех.

Първата бъчва младо вино на „Шато Копса“, носител на Златен Дионис от предходното издание на фестивала, бе отворено от министър Балтова. С това стартираха винените дегустации, в които се включи и проф. Моллов. Почти на всеки щанд той беше посрещнат топло от участниците, които се хвалеха: „Завършил съм УХТ и благодарение на обучението си, сега развивам успешен бизнес.“

Ректорът получи и огромен брой поздравления по повод новата магистърска програма „Технология на виното и високоалкохолните напитки“, която УХТ стартира от новата 2022/2023 учебна година и където обучението ще се извършва под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

И в тазгодишното издание на дефилето експертно жури от УХТ-Пловдив  оцени качествата на новите вина, представени на фестивала, и отличи победителите в конкурса „Дионис“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. Посетителите в Стария град също попълваха анкетни карти и определиха „Най-добро младо вино“ в категориите – червено, бяло и розе. „За нас е много важно и какво посочват хората в анкетите. Те са извън експертното жури, част от тях са истински любители, други имат професионален интерес, ще съм щастлив, ако оценките ни съвпадат“, коментира доц. Христо Спасов, председател на дегустационната комисия и зам.-ректор на УХТ.

Университетът по хранителни технологии отново осигури доброволци, студенти от специалностите „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“ по време на дефилето. За тях това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания и опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, заяви доц. Спасов.

Тази година участниците в „Дефиле на младото вино“ достигнаха рекорден брой – 60, от които 42 винопроизводители и 15 производители на храни и продукти.

Фестивалът се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от министъра на здравеопазването.

 

 

 

 

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »