УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“

УХТ оглави международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“

Мащабен международен проект „Безопасни храни за Европейския съюз“ (SafeFood4EU), финансиран от Европейската Комисия, стартира официално. Той е един от първите в новия програмен период (2021-2027) по програма Еразъм+ за партньорства във висшето образование. Иницииран е и се ръководи от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Това съобщиха от ръководството на висшето училище.

Проектът си поставя задачата за осъвременяване на обучението по безопасност и качество на храните, съгласно актуалната стратегия на Европейската Комисия „От фермата до трапезата“, която е ключов елемент на Европейския зелен пакт. С тази цел проектният консорциум в период от 2 години ще разработи иновативни интердисциплинарни учебни курсове, както и обучителна онлайн платформа със свободен достъп.

Партньорски организации на университета са водещи научни и образователни институции: Институтът по науките за храненето и храните към Университета в Бон, Германия, както и Университетът по приложни науки Aeres в Нидерландия.

Основната цел на проекта е да привлече вниманието на студентите към изграждането на устойчиви хранителни системи и на къси вериги на доставка на храни. По този начин ще може да се гарантира предлагането на безопасни и здравословни храни, включително по време на кризи, като настоящата пандемия от COVID-19.

Новини

Покана за участие в 69-та НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „ХРАНИТЕЛНА НАУКА, ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ – 2022”
май 18, 2022От
Конфиндустрия България и УХТ обсъдиха възможности за партньорство
май 18, 2022От
IV. INTERNATIONAL AGRICULTURAL, BIOLOGICAL & LIFE SCIENCE CONFERENCE
май 17, 2022От
AGRIBALKAN 2022 IV. BALKAN AGRICULTURAL CONGRESS
май 17, 2022От
The 4th International Congress on Green Extraction of Natural Products – GENP2022
май 17, 2022От

Related Posts

Translate »