24 отбора в битка на първия ученически конкурс „Млади изследователи“ на УХТ

Университетът по хранителни технологии (УХТ)  даде старт на първия ученически конкурс  „Млади изследователи“.

Зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов информира, че 24 отбора от професионални гимназии и средни училища от страната, както и от чужбина (БСУ „Христо Ботев“, Братислава, Република Словакия) ще мерят сили в него. Във всеки отбор се включват от един до трима участници, които са ученици от 10-ти до 12-ти клас. Те ще работят под ръководството на двама ментори – учител и преподавател от УХТ по следните теми:

  • Социалните мрежи – средство за общуване и реклама;
  • Развитие на селския туризъм;
  • Моят роден град – дестинация за устойчив туризъм;
  • Структуриране на уникално бизнес предложение;
  • Разработване бизнес план и стратегическо планиране;
  • Създаване на нов козметичен продукт на билкова основа;
  • Суперхрани;
  • Забравените рецепти от старите майстори;
  • Иновации в индустрията и създаване на нов продукт.

Вече се проведоха първите работни срещи с менторите в УХТ в трите направления – икономика и предприемачество; туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, както и храни и здраве. Идеите на участниците са изключително интересни, коментираха менторите. Предстои за видим креативни разработки свързани с възстановяване на традиционни рецепти, иновации в хранителната и козметичната промишленост, виждането на младото поколение за развитие на туризма и стратегическото планиране в бизнеса.

Работата по казусите продължава до 20 март 2022 г., когато те трябва да бъдат предадени, а до 31 март 2022 г. ще бъдат оценени и класирани от експертна комисия.

Всички участници в конкурса, предали завършени проекти ще получат грамоти за участие, каза доц. Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“ в УХТ. Най-добрите разработки от всяко тематично направление участват във финал, който ще се проведе в УХТ. Победителите във всяко направление ще получат парични награди, а резултатите от конкурса на всички участници, предали завършени разработки се признават като оценка от приемен изпит на КСК 2022/2023 (за училищата, които имат сключен договор за сътрудничество с УХТ-Пловдив).

Конкурсът има за цел да формира у младите хора ангажираност и активна позиция спрямо глобалните проблеми в хранителния сектор. Затова разработките са с различни акценти – традиции, иновации, зелени технологии, кръгова икономика, посочи доц. Спасов.

С тях ще се генерират и развиват нови предприемачески идеи, ще се натрупа самочувствие и опит. Участието в конкурса ще помогне за формиране на правилния избор относно бъдещата професионална реализация на младите хора, коментира доц. Вангелова.

Пожелаваме успех на всички участници!

 

 

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »