Възпитаник на УХТ грабна 2 златни и 2 сребърни медала от състезание за вино в САЩ

Петър Кирилов има собствена винарна „Кукери“ в Северна Калифорния, а продукцията му е спечелила множество награди

Два златни и два сребърни медала извоюва възпитаникът на Университета по хранителни технологии Петър Кирилов в най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“

.

Двоен златен медал му е присъден за „Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc“, реколта 2021 г. в категория Совиньон Блан. Със златен медал е отличено и „Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon“, реколта 2018, в категория за Каберне Совиньон.

Единият сребърен медал Кирилов получава за „Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“, произведено през 2019 г. в категория Каберне Совиньон, а вторият за Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir в категория сухо розе, виното също е от миналата година.

В престижното състезание са мерили сили 5816 вина от 1000 винарни в САЩ. Българинът представя 4 проби и всички са оценени високо от компетентното жури и отличени.

Петър Кирилов е от Тополовград, в УХТ-Пловдив учи „Технология на виното и високоалкохолните напитки“. Признателен е на преподавателите си във висшето училище за отличната професионална подготовка и е уверен, че новата магистърска програма, в която обучението ще се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV), ще даде още по-големи възможности за професионална реализация.

Когато става на 25 години, Петър кандидатства за „зелена карта” в САЩ и я спечелва. През 2005 г. имигрирам в САЩ, където живее със семейството си и работи в Северна Калифорния.

След пристигането си в Америка, започва като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина – „Vinovation“, Inc., която се занимава с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза.

Кирилов споделя, че в онзи момент никога не го е напускала мисълта да създаде нещо свое и постоянно търси пътища да осъществи желанието си. „Идеята се роди спонтанно и беше провокирана от интереса ми kъм сорта Каберне Совиньон, идващо от лозов масив  в планинския район  Mt. Veeder на известната Napa Valley. Исках да създам малки партиди висококачествено вино, с което да покажа своята идентичност, а чрез името на виното „Кукери“ да разкажа и за корените си и мястото, откъдето идвам“, споделя майсторът.

Българското вино, което се създава зад океана, печели постоянно медали и отличия. По този повод Кирилов казва, че добрите резултати идват, когато човек дава 100% от себе си, учи постоянно и търси начини да се самоусъвършенства в професията.

 

 

 

 

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »