Изявени експерти от УХТ отличиха най-добрите иновации на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ

Проф. Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии (УХТ) връчи наградите на трима от победителите в конкурса за иновации на международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ. Церемонията по награждаването се проведе в Конгресния център на Международния пловдивски панаир на 10 март 2022 г.

Проф. Ангелов, който е ръководител на Центъра за обучение по качество и безопасност на храните беше председател на експертната комисия от изявени специалисти в областта на храните. Нейни членове бяха доц. Кремена Никовска от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт и доц. Панко Митев от катедра „Технология на виното и пивото“. Представителите на УХТ оцениха и отличиха иновациите на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.

В много оспорваната надпревара се включиха 11 иновативни продукта от областите на машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост, системите за автоматизация на технологичните процеси, здравословни храни, биопродукти и др., каза проф. Ангелов.

С грамота и плакет бе отличена суха смес за приготвяне на шипков мармалад на фирма „Балевски и Киров“ в промишлени и домашни условия. Отличихме този продукт, защото фирмата представи комплексна технология за преработка на шипки при това с нисък въглероден отпечатък, обясни председателят на комисията. Само за 40 минути всяка домакиня може да приготви продукт с приказен вкус, а в индустрията нашата суха смес спестява три дълги технологични етапа, заяви Иво Балевски при получаване на отличието.

Само с диплом бе отличена „Фермата 2016“ за представените кармелажни бонбони с магарешко мляко. Суровината е специфична и има доказани здравословни характеристики. Продуктът е разработен съвместно с фабриката за бонбони „Алпи“ в Асеновград.

Грамота и плакет комисията присъди и на „Адиг“-Пловдив за продукта Емотерис“ – цялостна система на управление на процесите при отглеждането на лозя, прибирането на продукцията, преработката и маркетинга. Наградата е признание за нашия пет годишен труд в един от най-винарските райони на Франция, заявиха от фирмата при получаване на отличието.

На церемонията присъства и зам.-министърът на земеделието Момчил Неков, който заяви на закриването на церемонията, че Министерството на земеделието си е поставило за цел да върне на трапезата забравения в последните години вкус на родните продукти от български сортове и посадъчен материал. Целият процес трябва да е диктуван от желанието на потребителите, а иновациите ще му дадат реален тласък.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов посочи, че този конкурс на практика осъществява връзка между науката и бизнеса.

Новини

ПОЗДРАВ НА РЕКТОРА ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. ОТ 11,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
ПОКАНА ЗА АКАДЕМИЧЕН СЪВЕТ НА 12.12.2022г. от 10,00ч. В ЗАЛА ХОРИЗОНТ
декември 7, 2022От
Ученически конкурс МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ 2023
декември 7, 2022От
Център срещу продоволствената криза. Идеята на проф. Пламен Моллов
декември 7, 2022От

Department Contact Info

Engineering

1810 Campus Way NE
Bothell, WA 98011-8246

+1-2345-5432-45
bsba@kuuniver.edu

Mon – Fri 9:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

Student Resources

Related Posts

Translate »