
Покана за Съвет на ДЕОФВС на 15.06.2023 г. от 11.00 ч. в каб. 109, първи блок
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Предложение за
Публикувано от
Идея на 3 университета за създаването на съвместен научно-изследователски център за решаване на продоволствената сигурност и превенция на опасностите, предложи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов на министъра на земеделието Явор Гечев по време на 16-ия Коледен форум на „Стандарт“ от кампанията „ДА! На българската храна!“.
Проф. Моллов представи и идеята на колегите си към този институт да бъде създадена и независима референтна университетска лаборатория, която да дава перспектива и решения. Ректорът на УХТ подчерта, че тя ще е много полезна, когато се вземат стратегически или дългосрочни решения, а освен това ще обедини усилията на цялата научна общност.
Ето цялото изказване на проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив:
Преди всичко бих искал да благодаря на г-жа Славка Бозукова и на екипа на Стандарт медия за дългогодишното партньорство в инициативата “Да! На българската храна”. Това е изключителен форум, който не само поставя актуалните теми и проблеми, но още по-важно, предлага решения за тях.
Без да е необходимо да се връщаме назад в историята, само след двете години на КОВИД пандемия и последната година на война в Украйна можем да направим няколко категорични констатации, а именно:
Кризите възникват неочаквано и независимо от претенциите на развитите общества, всички се оказахме неподготвени за тях.
Кризите се развиват бързо и създават негативен “ефект на доминото“ в множество икономически, социални и обществени дейности.
Кризите днес имат експоненциален характер на развитие, в резултат на интензитета на развитие на комуникационните и дигиталните технологии. Това означава, че тяхната ударна вълна е по-бърза, а разрушителната им сила е по-голяма, както и щетите, които нанасят.
Темата „Продоволствена криза“ се коментира все по-често напоследък.
По данни на Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО) към 2050 г. се очаква населението на земята да надхвърли 9 милиарда, а търсенето на храни да се увеличи с повече от 70 %, което в комбинация с климатичните промени ще постави под напрежение продоволствената система. Светът ще трябва да произвежда повече храни с по-малко: земя, вода, енергия, торове и пестициди.
В края на месец юни тази година Европейският съвет публикува официално заключение: „От 2016 г. насам продоволствената несигурност нарасна в световен мащаб. В контекста на повишаващите се световни цени на стоките през миналата и тази година, войната в Украйна и използването на храните като средство за водене на война оказаха силно въздействие върху пазарите на храни“.
А на 20 август тази година Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди: „Догодина ще има глобална продоволствена криза, ако торове и селскостопански продукти от Русия и Украйна не стигнат безпрепятствено до световните пазари“.
Президентът г-н Румен Радев отбеляза само преди броени дни настъпилите в резултат на войната негативни последици за глобалната продоволствена сигурност: „ограничено селскостопанско производство, прекъснати и затруднени вериги на доставка и търговия с храни, недостиг и драстични скокове на цените на ключови хранителни стоки и торове в световен мащаб“.
Безспорно е, че войната в Украйна катализира нарастващата несигурност в глобалните доставки на храни. Малко са другите места на планетата, където подобен конфликт е в състояние да нанесе така опустошителен удар върху осигуряването на достъпни хранителни продукти.
По официални данни, Русия и Украйна съвкупно задоволяват около 30% от световните нужди от царевица и пшеница и над 50% от световните нужди от слънчогледово масло. Зърнените храни са основните продукти, които осигуряват прехраната на света – над 40% от всички консумирани калории се дължат на пшеница, царевица и ориз. Но запасите от зърно са на път да намалеят за пети пореден път, а комбинацията от по-високи транспортни разходи, енергийна инфлация, екстремни климатични условия и недостиг на работна ръка сериозно затрудняват производството на храни.
Много анализатори приемат, че продоволствената система на ЕС остава стабилна и надеждна, доколкото ЕС е водещ производител и нетен износител на селскостопански и хранителни продукти. Но кризата с храните се простира отвъд ефекта на износа на зърно, защото Русия е и ключов доставчик на торове, а почти всички основни култури в света, респ. суровини за ХВП, зависят от минералите калий и азот. Не бива да се забравя и това, че редица държави са насочили селскостопанското си производство към износ на няколко основни продукта, а не към осигуряването на продоволствена достатъчност.
Тревожността на ситуацията се оценява от Европейската комисия, която стартира публична консултация относно представянето на предложение за Регламент на Съвета и Парламента за обща законодателна рамка за устойчива продоволствена система. Но тази инициативата е предвидена за едва за четвъртото тримесечие на 2023 г.
Процедурите за справяне с кризите са разписани на Общностно равнище в Решение 2004/478. Те са разработени поначало за управление на риска за здравето на потребителя, в контекста на безопасността на храните, но се прилагат като подход и за управлението на продоволствената несигурност. Нормативните текстове предвиждат изготвяне на Общ план за управление на кризи, сформиране на Кризисно звено с участието на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), разработване в отделните държави-членки на оперативни планове за действие при извънредни ситуации (контингенс-планове), незабавно свикване на Постоянен кризисен щаб и регионални кризисни щабове, които вземат съответните решения за вида на предприеманите национални мерки и действия.
Прилагането на конвенционалния административен подход за управление на кризите се свежда до предприемане на действия „ад хок“ и формиране на временни органи, натоварени автоматично със задачата да се справят с кризата.
Трябва обаче да признаем, че освен старомодна тази управленска тактика е и доста неефективна.
Ще цитирам отново българския президент: „Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне с нарастващата несигурност в доставките на храни … Посрещането на неотложните нужди на най-засегнатите трябва да върви ръка за ръка с търсенето на устойчиви дългосрочни решения“.
Модерната научна мисъл ясно формулира тезата, че управлението на кризи изисква интелигентност и проактивност, анализи и прогнози, превенция и подготовка, синергия и директно взаимодействие между изпълнителната и законодателна власт и академичните среди. Предварително изготвени стратегически модели, за които е необходима ерудиция, както и съответни оперативни планове за действие, за които са необходими финансов ресурс и организационен капацитет.
Затова днес, в присъствието на Министъра на земеделието и храните на този авторитетен форум, предлагам на вашето внимание създаването на Съвместен научноизследователски център по продоволствена сигурност, в обхвата на трите университета ‒ Университет по хранителни технологии – Пловдив, Аграрен университет – Пловдив и Тракийски университет – Стара Загора, които ще обединят своята експертиза за да предоставят решения за превенция и контрол на последствията от кризи в агро-хранителната верига. Към центъра ще бъде изградена и независима референтна междууниверситетска лаборатория за контрол на храните. Лабораторията, съвременно оборудвана, акредитирана и нотифицирана, ще предостави възможност на изпълнителната власт, а при необходимост и на други национални органи, да получават своевременно не само компетентна и обективна оценка, но и независима квалифицирана експертиза. Също така, тя ще повиши капацитета на научноизследователската, развойната и образователната дейност, които университетите развиват, съобразно държавните политики и в обществена полза.
Ще депозираме писмено нашите аргументи на вниманието на президента г-н Румен Радев, на министър – председателя г-н Гълъб Донев и на председателя на НС г-н Вежди Рашидов.
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Предложение за
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от сп. „Beverages“
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Бихме искали
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |