
ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА УХТ – 05 октомври 2023Г. В АУЛА ПРОФ. М. БЕШКОВ
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от 1. ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Публикувано от
През учебната 2023/2024 година Университетът по хранителни технологии (УХТ) стартира две нови бакалавърски специалности – “Компютърен инженерен дизайн” и “Топлинна, хладилна и климатична техника”. За втора година ще се осъществи прием и по специалностите “Компютърно управление и автоматизация” и “Технология на парфюмерийните, козметичните и ароматно-вкусовите продукти”.
И тъй като стратегическа цел на УХТ е да продължи предлагането на нови хибридни специалности, разработени съвместно с висши училища у нас и в чужбина, в момента, в партньорство с Медицински университет – Пловдив бе разработена обща магистърска програма “Диететика”.
Успешната професионална реализация привлича младите хора в университета, който е една от най-старите изследователски и образователни институции на Балканите в областта на хранителната наука и технология. Предлаганите специалности са съобразени със съвременните изисквания на пазара на труда. Това позволява 90% от завършилите водещото висше училище, свързано с технологията на храните и напитките, хранителната химия и биотехнологията, да започнат веднага работа, като 82% – са по специалността си, а 28% практикуват още по време на обучението си. Възпитаници на УХТ са част от висшия мениджмънт в утвърдени фирми от хранителната индустрия, туризма, машиностроенето и енергетиката.
Университетът предлага атрактивно портфолио от специалности в областта на храните, напитките и козметичните продукти, храненето и туризма, биотехнологията, икономиката и мениджмънта, компютърните системи и автоматизацията и машинното и топлинното инженерство. Високото качество на обучение се потвърждава от безспорната лидерската позиция на университета в направлението “Хранителни технологии” в Рейтинговата система на висшите училища в България.
Девет са общо професионалните направления за бакалаври и магистри, по които от тази есен се очаква да бъдат приети 765-ма студенти в редовно и задочно обучение. В четири от бакалавърските програми обучението се провежда и на английски език, а в една – на френски.
В структурата на университета се включват три факултета – Технологичен, Технически и Стопански, както и Департамент по езиково обучение, физическо възпитание и спорт.
Ръководството разшири възможностите за прием в университета. Според зам.-ректора по учебна дейност доц. д-р Христо Спасов освен с кандидатстудентски изпити, с оценките от матурите и от задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии, учениците имат възможността да формират бал за класиране в УХТ, ако се представят отлично на една от двете форми:
Те се реализират съвместно от университета и средните училища в страната, с които УХТ има сключен договор за сътрудничество. За втора година УХТ е организатор на най-големия ученически конкурс “Млад изследовател”. Тази година участие в него са заявили 67 отбора. За сравнение през 2022 г. те са били 25.
Темите са свързани основно с иновациите в хранителните технологии, традиционните български храни, свързани с нашите празници.
“Възможността младите хора да разгърнат творческия си потенциал ги привлича в надпреварата” – заяви доц. Спасов. Освен парични награди победителите в него ще получат и сертификати, които се приравняват на оценка от кандидатстудентски изпит, с която могат да участват в класирането за прием на студенти.
Традиционният Ден на отворени врати в УХТ ще се проведе на 28 април, когато е финалът на Националния конкурс.
И тази година първата предварителна кандидатстудентска сесия ще бъде през март, приемният изпит е на 18-и. Втората започва на 30 май, като изпитът е на 3 юни. Документи за кандидатстване и участие в редовния изпит на 1 юли ще се приемат между 13 и 30 юни. Трите класирания и записвания на приетите студенти са между 4 и 19 юли.
УХТ членува в представителните работодателски организации – Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата. Успешно си партнира с Тракия икономическа зона и с представителните браншови организации от хранителната и туристическата индустрии.
Тясното сътрудничество с бизнеса не само подпомага ефективното практическо обучение, но осигурява и директен контакт на студентите с потенциални работодатели, включително възможности за получаване на стипендии по време на следването. Изграденият Кариерен център активно подпомага студенти и дипломанти в тяхната професионална ориентация и улеснява успешната им реализация на пазара на труда.
В процес на създаване е Университетски център за иновации и предприемачество, който да насърчава креативността на преподаватели и студенти и да улеснява технологичния трансфер към бизнеса.
Новата магистърска програма под егидата на OIV стартира тази пролет
УХТ стартира нова магистърска програма “Технология на виното и напитките на винена основа“, която е пилотен проект под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).
Международната организация по лозата и виното постави УХТ на световната карта на престижните академични винарски центрове. УХТ ще е третият университет в света, след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), предлагащ програма със сертификат от OIV.
Университетът по хранителни технологии е избран на базата на доказаната си експертиза в обучението на студенти, включително чуждестранни, в областта на технологията на виното и високоалкохолните напитки. Освен това, УХТ е единственият български и един от двата балкански университета, които членуват в Международната асоциация на винарските университети.
Обучението се организира от консорциум от три български университета – Университет по хранителни технологии, Аграрен университет – Пловдив и Медицински университет – Пловдив, които сключиха споразумение, наречено е PlovdivWineUni.
Курсът ще се провежда на английски език, а част от лекторите ще бъдат водещи в своята област чуждестранни експерти. Срокът на обучение е 2 години и стартира през март 2023 г. В първите три семестъра се предвижда хибридно обучение – лекциите ще са online, а практическите занятия – присъствено. Последният семестър е насочен към разработването на магистърска теза и нейната защита.
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от 1. ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Прочетете още
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Покана за
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |