
70 години катедра „Технология на месото и рибата“
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Днес е
Публикувано от
Специалност „Технология на виното и пивото“ отпразнува днес в аула „Проф. Милен Бешков“ в Университета по хранителни технологии своя 75-годишен юбилей. Тържеството е част от честванията по повод 70 г. от създаването на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, сега УХТ.
Специалността е създадена през 1948 г. като катедра „Винарска технология“ в Агрономическия факултет към Пловдивския университет и практически е с по-дълга история от УХТ, каза сегашният ръководител и зам.-ректор доц. Христо Спасов. Той отбеляза, че „Технология на виното и пивото” е сред основателите на ВИХВП, а за 75 г. тук своето образование са получили повече от 3000 студенти.
В словото си увери сегашните студенти, че УХТ прави всичко възможно да ги преведе през промените и предизвикателствата на времето. „Бъдете оптимисти, знайте, че има реални възможности за реализацията ви, бизнесът търси кадри, които могат да ръководят, развиват и оптимизират технологичните процеси във винарската, пивоварната и безалкохолната промишленост“, заяви доц. Спасов
Гости на празника бяха доайени от катедрата, сред които проф. дтн Георги Бамбалов, проф. д-р Йовчо Кабзев, доц. д-р Георги Джатов, доц. д-р Георги Владимиров, доц. Стефчо Кемилев и др., представители на винарския и пивоварния бранш, както и производители на безалкохолни напитки, ръководството на висшето училище и преподаватели.
УХТ непрекъснато се отваря към нови партньорства, а сътрудничеството с Международната организация по лозата и виното (OIV) е ключово не само за университета, а за цялата страна, посочи в приветствието си ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“ под егидата на OIV е само първата стъпка. Следващата ще бъде утвърждаването на УХТ като водещ център за Източна Европа, Черноморския регион и Кавказ.
Ректорът припомни, че УХТ отскоро е официален партньор и на Европейската мрежа от винарски университети EMaVE – Vinifera, което дава възможност на студентите да учат на различни места в Европа по програма „Еразъм+“.
Той добави, че през годините висшето училище поддържа прекрасни отношения с бизнеса и браншовите организации – Съюза на енолозите, Съюза на пивоварите и Асоциация на производителите на безалкохолни напитки, както и с Националната и регионалната лозаро-винарска камара.
Проф. Моллов призова младите преподаватели и студентите да продължат започнатото от тях, за да може пътеката, която е прокарана да стане магистрала.
На тържеството бяха връчени бокали и почетни грамоти на преподаватели за значителен принос в развитието и утвърждаването на специалността, катедрата и университета.
От името на наградените благодари доц. Джатов, който се обърна към студентите: „Гордейте се, че сте възпитаници на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ.“ Той ги увери, че в своята работа ще имат възможността да творят изкуство, защото винарството е изкуство, а пивоварството е най-интелектуалното производство в хранително-вкусовата промишленост.
Наградени бяха отлични студенти от трети и четвърти курс, които получиха почетни грамоти и книги.
Представители от „Домейн Бойар Интернешънъл“ ЕАД обявиха учредяването на еднократна годишна стипендия в размер на 4000 лв. на името на изтъкнатия български енолог Димитър Панов, учил в УХТ. Стипендията ще бъде присъдена на студент завършил 3 курс от специалността, успешно взел всичките си изпити със среден успех не по-нисък от много добър 4,50. Той ще проведе и преддипломния си стаж в „Домейн Бойар Интернешънъл“ ЕАД.
Приветствия отправиха Невен Маджаров от „ВП брандс интернешънъл“, Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите, Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България, доц. Ангел Иванов, председател на Сдружение „Лоза и вино“, докторанти и бивши студенти с отлична реализация у нас и в чужбина. Със своя презентация се включи проф. Виктор Недович, водещ специалист по пивопроизводство и преподавател в катедра „Технология и биохимия на храните“ към Аграрния факултет на Белградския университет в Сърбия.
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Днес е
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Изборът на
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Доц. Весела
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 643 977
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |