
Информация за провеждане на избор на представители на нехабилитираните преподаватели
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Уважаеми колеги,на
Публикувано от
– Проф. Иванов, тази година Университетът по хранителни технологии чества своята 70-та годишнина. Как се разви науката за храните?
– Да, цялата година е изпъстрена с различни събития по повод 70-та годишнина, кулминацията на тържествата е на 30 май в гранд хотел „Пловдив“. Те започват с международен научен симпозиум, защото науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, тъй като е пряко свързана с качеството на живот и здравето на човека.
В последните няколко години „перфектната буря“ от кризи, пред които се изправихме (световна пандемия, военен конфликт, климатични промени и т.н.), категорично показа важността на устойчивите вериги за доставки на храни като елемент на националната сигурност. Във връзка с това нараства ролята на Университета по хранителни технологии като научноизследователски център, предлагащ иновативни решения за проблемите пред хранителния сектор, свързани с устойчивостта на производството и неговата адаптация към климатичните промени, продоволствената сигурност и дигиталната трансформация.
– Кои са традициите в науката, които учените следват, търсейки решения пред новите предизвикателства?
– В научното know-how на Университета са съхранени богатите традиции на няколко поколения учени и преподаватели, положили основите на направления не само в българската, но и в световната хранителна индустрия.
Ще посоча някои емблематични примери: В началото на 60-те години на 20-ти век проф. Тоню Гиргинов създава оригинална технология за поточно производство на българско кисело мляко. В Япония и досега се произвежда българско кисело мляко по неговата технология. Първоначално след появата на продукта на всяка опаковка, произведена в Япония, стои етикет със саморъчния подпис на проф. Гиргинов. Изключителните права за производство на българско кисело мляко получават още немска, швейцарска и южнокорейска фирма. Новата технология е внедрена и в други държави – Финландия, Кипър, Австрия, Испания, Индонезия. На практика, това е продължение на делото на д-р Стамен Григоров, който през 1905 г., като студент в Женева, открива Lactobacillus bulgaricus ‒ българската пръчица, причинител на подквасването.
Традициите на млекарската наука в България са достойно продължени от следващите поколения изследователи в Университета по хранителни технологии, сред които е акад. Мария Балтаджиева. Тя е един от най-отличилите се учени на Университета; създала е огромен брой нови технологии за млечни продукти. През периода 2006-2015 г. екипът на акад. Балтаджиева изолира и характеризира нов щам на Lactobacillus bulgaricus с широк спектър на приложение. Здравните ефекти на щама са доказани чрез множество клинични изследвания, с включени над 2500 индивида, в медицински лаборатории в България, Испания, Русия и Германия. Получените резултати са защитени с Европейски патент. На база на изследванията са разработени серия пробиотични продукти.
Важна отговорност на академичното ръководство на УХТ е запазването на тези традиции в преподаването и науката. Наскоро на името на акад. Мария Балтаджиева беше учредена ежегодна стипендия, която ще бъде присъждана на студент от УХТ за постигнати високи резултати в учебната и научноизследователската дейност.
Стъпвайки върху традициите, съвременното поколение изследователи в УХТ предлага решения за новите предизвикателства пред хранителния сектор в България. Между традициите и иновациите винаги е стоял ентусиазмът на настоящото поколение изследователи и особено на младите учени. Това е естественият порив на човешката душа за изследване на непознатото и достигането на нови върхове в познанието. Тази е силата, която е в основата на развитието на всеки един университет.
– Превърна ли се вече УХТ в smart университет и какво още има да се свърши в тази посока?
– Живеем във време на големи трансформации, които засягат всички сфери на човешката дейност. Дигиталните технологии в голяма степен промениха моделите на общуване и обучение. Това е ново предизвикателство пред университетското образование. Съвременните студенти се нуждаят от нови подходи в обучението, предоставящи по-голяма интерактивност и гъвкавост в представянето на информацията. Това е причината дигитализацията на процесите в Университета да бъде изведена като приоритет в мандатната програма на настоящото ръководство.
Тези усилия трябва да продължат във времето, за да се постигне ефективна трансформация. От друга страна, спецификата на учебната и научноизследователската дейност на УХТ предполага засилено практическо обучение на студентите в модерно оборудвани учебни и научни лаборатории, както и учебно-производствени комплекси. Ролята на академичното ръководство е да намери разумния баланс между традиционните подходи в обучението и навлизането на новите дигитални технологии.
– Освен дигитализацията какво друго ще направи УХТ модерен европейски университет?
– Ситуирането на УХТ в Пловдив не е случайно. Освен че е един от най-старите градове в Европа, той е и център на хранителната и винарската индустрия в България. Можем да кажем, че Пловдив е еквивалентът на Парма от италианската долина на храните!
В последните години бяха положени много усилия за повишаване на международната разпознаваемост на УХТ и неговото интегриране в европейските университетски мрежи. Съвсем наскоро Университетът по хранителни технологии бе утвърден за официален партньор за България на Европейската мрежа на винарските университети (EMaVE Vinifera). Мисля, че това е посоката за бъдещото развитие на УХТ, която ще позволи трансформирането му в модерен европейски университет, осигуряващ високо качество на обучението и научните изследвания; спокойствие, сигурност и мотивираща среда за академичното израстване на преподавателите; трамплин за успешна професионална и житейска реализация на завършилите студенти.
– Кои са най-важните международни проекти, по които се работи в момента в УХТ?
Безспорно най-значимият е новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“. Тя е пилотен проект под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV). За нейното въвеждане, инициатор за което беше ректорът проф. д-р Пламен Моллов, 3 години активно работи целият екип на УХТ. Усилията ни бяха оценени по достойнство и ние спечелихме шанса да водим обучението по тази магистратура. Така УХТ става третият университет в света, след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), предлагащ програма съм сертификат от OIV. Така Международната организация по лозата и виното постави УХТ на световната карта на престижните академични винарски центрове.
статия: в.Стандарт
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Уважаеми колеги,на
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Прочетете още
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Покана за
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |