
С огромно вълнение проф. Асен Конарев прие удостояването си с „Доктор хонорис кауза на УХТ“
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Уважаваният професор
Публикувано от
По личната покана на президента на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока ректорът проф. Пламен Моллов и почетният професор на Университета по хранителни технологии Бранимир Ботев се включиха в работата на 44-я Световен конгрес по лозарство и винарство. Той се проведе в Кадис и Херес де ла Фронтера в Испания от 5 до 9 юни под мотото „Винарство и информационни технологии“.
На елитния форум бяха обсъдени промените и предизвикателствата пред лозаро-винарския сектор и особено онези, които са в резултат на изменението на климата, дигитализацията и новите сортове и видове вина, търсени от потребителите. Договорени бяха научно-технически решения, свързани с енологични практики, аналитични методи или актуализации на винените сортове. С това се търси международна хармонизация, която ще благоприятства комерсиализацията и конкурентоспособността на бранша.
Конгресът отправи думи на признателност към Пау Рока, напускащия генерален директор на OIV и първият испанец, заемал тази позиция. А проф. Моллов го удостои с почетен плакет „70 години УХТ“ и грамота по случай 70-та годишнина от основаването на университета.
В Испания бе избран и неговият наследник – новозеландеца проф.Джон Баркър, с когото проф. Моллов обсъди работата по новата магистърска програма под егидата на OIV – “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”. Двугодишното обучение се провежда на английски език и се организира от консорциум PlovdivWineUni, в който си партнират три български университета – УХТ, Аграрен университет-Пловдив и Медицински университет-Пловдив. Част от консорциума са и авторитетните бизнес организации Европейската лига за икономическо сътрудничество-България и София Тех Парк, след като през март подписаха меморандум за сътрудничество.
Паралелно с конгреса на OIV в Испания се проведе и 3-дневна научна конференция на Международната организация по лозата и виното, в която участие взе доц. д-р Николай Стоянов от катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. На нея той представи доклад в областта на енологията – „Деалкохолизиране на виното по нов метод“, съвместна разработка на университета и фирма „ИНОСОЛВ“ ЕООД на Нено Ненов. Методът предлага възможност за справяне с високото съдържание на алкохол във виното, резултат от глобалното затопляне, което е причина за по-високата захарност в гроздето, посочи доц. Стоянов.
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Уважаваният професор
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Уважаеми колеги,на
Facebook-f Envelope Youtube Към всички новини Публикувано от Покана за
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 892
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Деловодство
тел: +359 32 603 712
e-mail: register@uft.bg
Студентски информационен център
тел: +359 32 603 893
e-mail: student_info@uft-plovdiv.bg
Студентски общежития
тел: +359 32 603 891
e-mail: st_comm@uft-plovdiv.bg
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |